Fortuna

Fortuna is een nieuwe aanwinst voor onze spellenclub, dat jullie allen komende zaterdag kunnen uittesten. Met een beetje geluk galt er net op dat moment "O Fortuna" van de componist Carl Orff (ja, ik heb dat gegoogled) door de luidsprekers om in de sfeer te komen.

Fortuna kan gespeeld worden met 2 tot 4 spelers. Volgens mij is dit spel het leukste als je
met 4 kan spelen. Elke speler tracht als eerste in Rome te geraken. Daarvoor heb je 15 stappen
nodig, en scoor je dus ook 15 punten. Spelers die op dat moment nog buiten de stadsmuren van Rome staan, nemen zelfs niet deel aan de eindtelling. Spelers die wel binnen de muren staan,
krijgen punten gelijk aan het aantal stappen dat ze al gezet hadden. (tussen 10 en 15)
Naast punten voor het aantal stappen dat je hebt gedaan, krijg je ook punten voor privilege kaarten, die je tijdens het spel kan verdienen. Zo blijft het spannend tot het einde van het spel aangezien deze kaarten geheim worden gehouden.

Het unieke aan dit spel is toch wel de acties die de spelers kunnen uitvoeren: aan elke zijde van het speelbord liggen 3 actiekaarten. Voer je een actie uit, moet je 1 van de 3 actiekaarten kiezen die aan jou zijde ligt. Deze kaart moet je dan met een actiekaart van een andere speler ruilen en deze inactief (omgedraaid) aan je eigen zijde plaatsen. Op die manier reserveer je een actie die je in de volgende ronde zeker wilt doen.

Naast het taktisch kiezen van je actie(s), zit er ook nog een faktor geluk bij.
Je dient namelijk nog te dobbelen om te zien welke gunstkaart je gaat uitvoeren. Kom je als laatste aan de beurt in een ronde, kan het zijn dat andere spelers al met deze
kaarten zijn gaan lopen. Kan je niets doen, moet je als straf taks betalen, en ga je 1 stap achteruit op het geldspoor. Dit kan je vermijden door als actie de startspelerskaart te kiezen.

Dit spel speelt erg vlot, zeker als je het voor de 2de keer speelt. De eerste maal is het nog
wat wennen aan de 12 verschillende actiekaarten, de 6 verschillende gunstkaarten, en de 4 soorten gebouwen die je kan bouwen.

Op een half uur is dit spel te spelen, als iedereen het al eens een keertje gespeeld heeft.
Het is een spel voor zowel de veelspeler als een occasionele speler.
We vermoeden dat dit spel wel regelmatig zal worden vastgenomen om te spelen.





Met dank aan Intrafin en The Game Master.

Reacties

Populaire posts