Palenque

Palenque was een stad tijdens de Maya's, waar koning Pacal controle probeerde te verkijgen over de grondstoffen van Yucatan. Maar dat wilden de koningen van de andere steden ook natuurlijk.

Het spelbord wordt klaargezet met een indeling waardoor er 14 gebieden op het eiland ontstaan.
Ben je aan de beurt, moet je een kaart van de trekstapel nemen. Is dat een kaart met een grondstof, kan je gewoon verder spelen en krijg je 3 aktiepunten om te spenderen.
Is die kaart een scorekaart, heb je de keuze uit 2 dingen : oftewel spendeer je 1 aktiepunt, en daarna is er een puntentelling, oftewel is er eerst een puntentelling, en mag je daarna 4 aktiepunten uitvoeren.

De akties bestaan uit verschillende zaken zoals een schijfje bij op het bord plaatsen. Dat mag enkel op een grondstof waarvan je net een kaart hebt uitgespeeld. Je kan, indien de situatie het toelaat, ook nog een 2de schijf plaatsen. Andere akties zorgen ervoor dat je de indelingen van de 14 gebieden kan wijzigen, of dat je 2 willekeurige schijfjes kan wisselen enz ...

Het doel : zorgen dat je bij de 4 puntentellingen de meeste schijfjes hebt in de verschillende gebieden.
Heb je ergens de meerderheid, en liggen daar in totaal 12 verschillende schijfjes, krijg je 12 punten. De 2de krijgt daar de helft van, naar beneden afgerond bij ongelijke aantallen.

Dit spel werd geschonken door Z-man games, en is vanaf augustus te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 60 minuten
Reacties

Populaire posts