Al Rachid

Al Rashid is zo één van die spellen waarbij je enkel de doos nog maar ziet, je ze onmiddellijk wilt spelen. Enfin, dat was toch mijn gevoel.

In dit sterk Arabisch getint spel, waarvan de naam erg moeilijk leesbaar is omwille van het lettertype, zullen de spelers een poging ondernemen om in de gunst van één of andere grote meneer te komen, en dit door prestige punten te verzamelen. Dat kan je doen door onder ander je familie uit te breiden met leden: Sages, handelaars en Pasha's, maar ook door allerlei titels te verzamelen.

Al Rashid is een worker-placement spel pur sang, erg strategisch, en het spel zal helemaal anders spelen als je het met 2 speelt ipv met 5. Met 2 spelers is het een race om ter meeste prestige punten. Met 5 spelers is het eerder vechten om resources te verkrijgen voordat je tegenstander ermee aan de haal is. De factor geluk is beperkt tot een minimum.

Het speelbord bestaat uit 2 delen : de stad met verschillende paleizen, waar de spelers titels en gunsten kunnen vragen, en een map met verschillende steden. Die steden zijn de plaatsen waar je grondstoffen kunt verkrijgen. In Al Rachid moet je betalen voor titels en dergelijke, maar er is geen munt voorzien in dit spel. Dat doe je met de goederen die je verzameld hebt. Hoe meer verscheiden goederen (5 in totaal), hoe meer geld dit zal voorstellen.

Zomaar de goederen en titels bemachtigen is ook niet zo simpel als je zou denken. Je zet je familieleden namelijk in op de plaats waar je de goederen of titels wilt van hebben. Een sage is 1 punt waard, een handelaar 3 en een pacha 5. Heb je de meeste punten in een bepaald gebied, mag je als eerste alle goederen van 1 soort kiezen, of kies je er 3 naar keuze. De 2e mag 2 goederen kiezen, de derde 1 goed. De personen die 4e of 5e waren, hebben pech en krijgen niets. Een principe dat we kennen van Leonardo Da Vinci.

De titels die je in de paleizen kunt bemachtigen, hebben prestige punten en een speciale eigenschap dat je gedurende het spel 1 keer of vaker kunt gebruiken. Deze eigenschappen ga ik hier niet uitvoerig bespreken, daarvoor kan je best het spel eens spelen.

Het spel neemt 5 rondes in beslag, en op de doos vinden we terug dat de speeltijd ongeveer 30 minuten per persoon zal zijn. Met Al Rachid hebben we weer een sterk strategisch worker placement spel erbij, met degelijke componenten en mooie artwork. Waar twijfel je nog aan ?

Dit spel werd geschonken door Yemaia en is spel van de maand november bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2- 5
Leeftijd : vanaf 13 jaar
Speelduur : 100 minuten


Reacties

Populaire posts