Sheepland

Sheepland is geen spel van één of andere Schot met vreemde ideeën, nee, het is een spel van het Italiaanse Cranio Creations.

Alles speelt zich af op het mooie eiland met de naam Sheepland, waar al eeuwen lang de bevolking schapen hoeden. De spelers trachten, zoals goede herders horen te doen, hun schapen in de juiste gebieden te geleiden, om zo punten te scoren. Je krijgt 3 mogelijke acties tijdens je beurt :

1. Beweeg je herder
2. Beweeg een schaap
3. Koop een terrein tegel

Je moet je herder ten minste één keer bewogen hebben gedurende je beurt, en je mag eenzelfde actie nooit 2 keer na mekaar uitvoeren zonder dat je je herder bewogen hebt.
Er zijn 6 verschillende soorten terreintegels beschikbaar, waarvan de kost tussen de 0 en 4 dinars kan liggen.

Het spelmateriaal: simpel maar degelijk.


Koop je een tegel, krijg je dat stukje land niet, maar investeer je in dat soort van landschap waar je denkt dat de schapen terecht zullen komen om te gaan grazen. Je krijgt namelijk 1 punt per tegel van een bepaald terrein type voor elk schaap in een regio van dit type. Daarnaast kan je ook nog punten scoren door het geld dat je nog over hebt.

Het spelbord laat ons door wegen afgebakende regio's zien, waarvan er 18 in totaal zijn en 3 per soort. We vinden ook rustplaatsen langsheen de wegen en tussen de regio's. Het zijn deze rustplaatsen waar de herders tussen kunnen bewegen. De eerste beweging is gratis, en alle andere bewegingen in eenzelfde beurt kosten 1 geldstuk.
Koop je een tegel, mag je de bovenste tegel van 1 van de 2 terreinsoorten kopen waarnaast je herder staat. Beweeg je een schaap, beweeg je deze van een regio aangrenzend aan je herder naar een andere regio ook aangrenzend aan je herder.

Schaapjes in de wei.


Telkens je met de herder gaat bewegen, zet je een hek op deze rustplaats, zodat deze rustplaats afgesloten zal worden voor de rest van het spel. Zodoende kunnen bepaald gebieden niet meer toegankelijk worden. Staan deze dan ook nog eens vol met schapen, dan zal iedereen wel weten in welke tegels ze moeten investeren.

Dan is er nog het eenzame zwarte schaap, dat 2 punten waard is.
Nadat de herders in totaal 20 hekken hebben gezet, is het spel ten einde en tel je de punten.

Dit spel werd geschonken door Cranio Creations en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten


Reacties

Populaire posts