P.I.

P.I. - oftewel Private Investigator, is een spel van Martine Wallace zoals je nog nooit gezien hebt.
Het is een deductiespel pur sang, waarbij de spelers in 3 opeenvolgende spellen uitmaken wie het beste is in het oplossen van een moord.


Elk spel begint op dezelfde manier. Iedereen krijgt 1 verdachte, 1 locatie en 1 motief kaart. Dat zijn de gegevens die je rechter buurman moet proberen te raden. In totaal zijn er 12 verdachten, 10 motieven en 14 plaatsen waar de verschillende moorden kunnen gepleegd zijn.
Die vinden we ook allen terug op het speelbord, verdeeld in verschillende gebieden, waarvan er enkelen mekaar aan de grens raken.

Al deze zaken (verdachten, locaties en motieven) vinden we ook terug in de bewijskaarten.
Daar leggen we er 9 van open. Tijdens een beurt kan je 3 dingen doen :
1. Je kan een onderzoeker ergens op het bord plaatsen. Je hebt er maar 5 voor het hele spel, dus wees er zuinig mee. Leg je een onderzoeker bij een verdachte, een locatie en een motief, en één van die klopt, dat zal je rechterbuurman dit laten weten. Is er geen van deze 3 juist, maar bijvoorbeeld de locatie van de rechterbuurt, en de verdachte van de buurt daaronder is wel correct, dan mag je tegen de actieve speler zeggen dat deze daar 2 blokjes mag plaatsen. Is er niets juist, komt er geen enkel blokje te liggen, waar je ook al veel kunt afleiden.

2. Je kan één van de bewijskaarten nemen. Is dat bijvoorbeeld een locatie, en klopt die locatie met degene die je moest zoeken, zal je rechterbuurman dit vertellen. Klopt het niet, maar is de locatie die grenst aan de door jou gekozen locatie, dan mag je daar nogmaals een blokje van jou kleur leggen.

3. Na enkele beurten al kan je weten wie, waar en waarom de moord heeft gedaan. Je mag nu een poging doen om dit te raden.


Hoe sneller je de onbekende factoren kunt raden, des te meer punten je zult scoren. Gok je mis, zal je daar strafpunten voor krijgen. De persoon met de meeste punten na 3 spelletjes is de beste detective.

Dit spel werd geschonken door Treefrog Games en is vanaf april het spel van de maand bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : vanaf 13 jaar
Speelduur : 45 minuten

Reacties

Populaire posts