Going, going, GONE !

Going, Going, GONE ! is een spel gemaakt door Scott Nicholson. Ken ik niet, hoor ik je zeggen ? Misschien heb je al eens gehoord van 'Board Games with Scott' ? Scott maakt op zijn eigen ludieke manier filmpjes over spellen. Je kan zijn website hier vinden : http://www.boardgameswithscott.com/

De verklaring van de regels van dit spel kan je in dit filmpje bekijken : http://archive.org/download/scott_scottnicholson_Ggg/ggg.mp4


Als we de doos openen, vinden we 5 plastieken transparante potjes, 49 kaarten, 240 houten blokjes in 6 verschillende kleuren, 10 chips en 1 groot kartonnen bord. Dat bord heb je nodig tijdens het spel, en daar staan ook de regels op uitgelegd.

Het spel is een biedspel, maar ééntje dat vooruit gaat. In 7 verschillende rondes zullen telkens 7 kaarten geveild worden door de veilingmeester. De kaarten bestaan uit 7 verschillende voorwerpen uit 7 verschillende landen. Jou doel is om setjes te verzamelen van deze kaarten. Een set kan bestaan uit dezelfde voorwerpen, bijvoorbeeld allemaal auto's. Een set kan ook bestaan uit allemaal kaarten van eenzelfde land, bijvoorbeeld Canada.


Eerst worden er 7 kaarten getrokken van de stapel en naast de 5 potjes geplaatst. Er zijn dus 2 potjes die 2 kaarten hebben. Bieden doe je door blokjes van jou kleur in de potjes te werpen, zolang de veiling nog niet gesloten is door de veilingmeester. De veilingmeester zal namelijk op zijn eigen gekozen tempo aftellen van 10 tot 0. Dan roept deze speler 'GONE !' en plaatst het groot bord met de spelregels over de potjes, zodat niemand nog kan bieden. Hou er rekening mee dat de veilingmeester ook mag meebieden.


Daarna wordt gekeken wie de meeste blokjes in welk potje heeft zitten. De hoogste bieder mag de kaarten naast het potje aan zijn collectie toevoegen, maar is dan ook zijn blokjes die hij heeft ingezet kwijt. De andere spelers die ook ingezet hebben, krijgen hun 'geld' terug. Op dit ogenblik heeft iedereen de kans om setjes te verkopen volgens een tabel die op het bord staat. Zo kan je een set van 4 chinese kaarten verkopen voor 20 blokjes. Het kan gebeuren dat je meer geld hebt dan er blokjes zijn. Daar komen de chips van pas, die elk 10 blokjes waard zijn. Deze chips mag je echter niet inzetten bij het bieden, maar die mag je later, als er terug 10 blokjes van je kleur aanwezig zijn, inwisselen.


Na 7 rondjes kaarten veilen berekenen de spelers wat hun setjes in hun bezit waard zijn, en tellen daar de overschot van hun geld bij op. De winnaar is de persoon met het hoogste getal.

Het is een leuk, simpel en snel te leren spelletje, wat zeker ook de niet-spelers snel willen meedoen.
Er zijn een heleboel varianten die je kan uittesten, die je in het bovenstaand filmpje kan bekijken.
Voor de doorgewinterde veelspeler zal dit spel te simpel zijn. Een leuk tussendoortje dus.

Dit spel werd geschonken door Stronghold Games en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 minuten


Reacties

Populaire posts