Space sheep!

Een van de dingen die je zeker niet in de ruimte zult vinden, zijn schapen. Vooraan op de doos staat dan ook de melding : 'This cover is a parody!', en die parodie zal op Star Wars slaan. Het spel zelf heeft echter hier helemaal niets mee te maken.Space Sheep! is een coöperatief spel, dat erg variabel kan opgesteld worden. Je speelt ook allen tegen de tijd. Wat is de bedoeling ? Wel, in het midden van de tafel ligt een verdedigingsbordje met een aanduiding hoe sterk de wolf is. Je kiest zelf hoe sterk je hem wilt maken. Daar rond komen een aantal stations te liggen in een cirkel. Hoe meer stations je legt, hoe moeilijker het spel. Je kan best met 4 of 5 stations spelen de eerste keer. Het maximale van 8 is erg moeilijk.


Op elk station leg je een schaap en een herder van een andere kleur dan het station. Ook het schaap en de herder zelf moeten een verschillende kleur hebben. Je plaatst de wolf ergens willekeurig op een station, en elke speler krijgt 4 speelkaarten. Die speelkaarten tonen de kleur van de aanwezige stations, en dus ook de kleur van de aanwezige schapen en herders op die stations.
Hoe minder kaarten je kiest in de stapel, hoe moeilijker het spel weeral.
Dan zijn er nog plaatjes met een tekst op die je willekeurig op deze stations zet. Uit de stoffen zak trek je ronde jetons in de kleur van de aanwezige spelelementen, en die jetons plaats je op de plaatjes. Zo maak je bijvoorbeeld een rood station, met een groen schaap, een witte herder, een plaatje met plaats 1 vak na, en een witte jeton op dat plaatje. Je bent nu klaar om te spelen.

De spelleider flipt de zandloper om en de eerste speler speelt één handkaart. Is dat bijvoorbeeld een witte kaart, dan mag je de witte herder één vak met de klok mee verder plaatsen. De herder die daar lag, neemt de plaats van de witte herder in.
Of je kan je witte kaart gebruiken om het witte station te activeren. Dan mag je eender welk stuk, je herder of het schaap, verplaatsen volgens de regels die op het plaatje staan.
Of je kan je witten kaart gedekt in het midden spelen. Die kaart zal dan helpen indien de wolf gaat aanvallen. De wolf zal aanvallen zodra de zandloper leeg is.


Om te vermijden dat de zandloper leeg geraakt, kan je een kaart spelen met de kleur waar de wolf staat. Dobbel dan om te zien hoeveel de wolf zich verder moet verplaatsen, en je mag dan de zandloper omflippen. Als de zandloper toch leeg geraakt, valt de wolf aan en moet je kaarten opofferen. Dat moeten er zoveel zijn als de wolf sterk is. Eerst worden de kaarten uit het midden genomen, daarna van de trekstapel, daarna uit de handen van de spelers. Hebben de spelers geen kaarten meer, zijn ze gezamenlijk verloren.


Wat is eigenlijk je doel ? Jullie trachten om de herders en schapen van dezelfde kleur op de stations te krijgen van hun kleur. Alleen zo kan je winnen.
Het spel kan nog veel moeilijker gemaakt worden door gebruik te maken van verrader-kaarten. Een verrader speelt in het geheim mee met de wolf. Maar deze variant is erg moeilijk om te winnen.

Dit spel werd geschonken door Stronghold Games en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 1-8
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 20 minuten


Reacties

Populaire posts