Trains & stations

Eindelijk mogen we nog eens een spel voorstellen dat in de top-10 van de populairste spellen staat van Spiel 2013 : Trains & Stations. O nee, hoor ik je denken, nog een treinspelletje. Vrees niet. Deze keer is het eens iets anders dan alle andere treinspellen.


De spelers krijgen de opdracht om leveringen te doen, gebouwen op te richten, en punten te scoren door samen te werken met én tegen andere spelers. In een beurt mag een speler met 5 dobbelstenen werpen van de 8 die elke speler heeft. Daar vinden we verschillende symbolen op, zoals vee, een hotel, een mijn, een trein, een trein die gesloten is, en geld.


Lukt het je om 3 hotels, 3 vee of 3 mijnen te dobbelen, mag je een gebouw oprichten. Telkens als iemand een treinspoor tussen 2 steden kan afmaken, en één van de steden heeft een gebouw van jou daar staan, zal je hiervoor een overeenkomstige grondstof ontvangen. Die grondstoffen probeer je te verzamelen en hou je geheim voor elkaar. In een latere fase van het spel kan je namelijk grondstoffen omruilen tegen andere grondstoffen die je meer punten kunnen opleveren.
Dobbel je een trein, dan mag je die dobbelsteen op een treinspoor naar keuze leggen. Als je een verbinding tussen 2 steden daarmee afmaakt, krijg je een punt voor elke stad die verbonden. Liggen daar ook dobbelstenen van de andere spelers op die spoorweg, scoren zij daar ook punten voor. De speler die er met de meeste dobbelstenen ligt, krijgt ook nog de bonussen van de 2 verbonden steden.

Je moet dus samenwerken aangezien je niet genoeg dobbelstenen zult over houden om verbindingen te maken. Vind je het resultaat na een worp niet goed, mag je altijd herdobbelen, maar dat kost je geld. Enkel een trein die op slot is mag je niet herdobbelen. Erger nog, dobbel je 3 gesloten treinen, gaan je werkers in staking en verlies je 3 punten. Geld kan je verdienen door goudstukken te dobbelen.


Hou er rekening mee dat elke dobbelsteen die je op het spelbord legt om een verbinding te maken, er ééntje minder is uit je pool van 8 dobbelstenen om te dobbelen.
Aan u dus de keuze of je gaat concentreren op het verzamelen van goederen om zo een monopolie van een bepaalde grondstof te krijgen, want daar krijg je bonuspunten voor, of probeer je zoveel mogelijk sporen te maken doorheen het Amerikaanse landschap en help je daardoor de andere spelers aan grondstoffen ? Je zal in beiden gevallen er voordeel uithalen.


Dit spel werd geschonken door Wizkids Games en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 3-5
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 45 minuten

Reacties

Populaire posts