Nauticus

Deze Nauticus is een creatie van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, waarbij elke speler een eigen scheepswerf moet maken, en waar de speler dan schepen in 4 verschillende maten maakt.


Het speelbord toont een actiecirkel met 8 actievelden. Op elk veld zijn 0-3 uitzendkrachten afgebeeld, waarmee je de desbetreffende actie kunt uitvoeren. Op elk veld vind je verder de bonus, die de actieve speler ontvangt wanneer hij deze actie kiest. De acties zelf vind je terug op losse tegels, die elke ronde willekeurig over de actiecirkel worden verdeeld. Aan de buitenrand van de actiecirkel kun je zien hoeveel geld je voor losse onderdelen moet betalen.


De actieve speler kiest een actie, hij krijgt eerst de bonus en beslist vervolgens of hij de actie uitvoert of past. Daarna mogen de andere spelers de actie uitvoeren of passen. De gekozen actietegel wordt daarna verwijderd. Met de ene groep acties kun je scheepsonderdelen en goederen kopen. Alles wat je gratis ontvangt moet je eerst in jouw pakhuis stallen. Betaalde zaken mag je meteen bouwen, waarbij je zult begrijpen dat je voor elk zeil een vrije mast nodig hebt en voor elke mast en elk goed een vrij rompstuk. In één schip moeten alle masten en zeilen dezelfde kleur hebben, wat het bouwen lastiger maakt. Gelukkig zijn er ook kroonmasten en –zeilen, die je als joker kunt inzetten. Deze jokers kun je als bonus kiezen wanneer je een schip hebt afgebouwd.


Met de andere groep acties kun je onderdelen/goederen uit jouw pakhuis alsnog bouwen, goederen in volgeladen schepen verkopen, geld nemen of een kroontelling activeren. Met de laatstgenoemde actie scoor je punten voor elk kroonsymbool in jouw werf.

De volgorde waarin acties worden gekozen is belangrijk. Wat voor de een nu gunstig is, kan voor de ander nutteloos zijn. Dit is een aspect om rekening mee te houden. Iedere speler heeft een tegel waarmee hij tijdens zijn beurt een tweede actie kan claimen, ook wanneer deze in de ronde al is geweest. Dit is een belangrijk hulpmiddel om in de cruciale laatste speelronde jouw logistieke uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.Tijdens het spel verdien je punten via bonussen en kroontellingen en verlies je punten wanneer je aan het einde van de ronde niet gebruikte pasfiches bezit. Bij de eindtelling kun je veel punten verdienen met de grote schepen en met een hoge stapel identieke goederen.

Nauticus is een spel waarbij planning, schaarste en optimaliseren de belangrijkste elementen zijn. Het actiemechanisme werkt leuk en biedt zo nu en dan ruimte voor interactie. Daarnaast kan het bonussysteem voor voltooide schepen spectaculaire kettingreacties genereren, waarmee een goede planner grote sprongen voorwaarts kan maken.

Nauticus werd geschonken door Kosmos en is het spel van de maand april bij Het Geel Pionneke.Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 90 minuten
Leeftijd : vanaf 12 jaar

Reacties

Populaire posts