Super farmer Rancho

Super Farmer bestond al in 1943. Ondertussen is dit spel al tal van keren opnieuw uitgebracht, en dat kan alleen maar betekenen dat dit een leuk spel is. De laatste variant is die van Granna, van 2013.
En dat is de versie die we hier bekijken : Super Farmer Rancho.

Het materiaal ziet er erg leuk uit. Voor de figuurtjes van de honden zijn erg mooi. Spijtig dat de koe, het schaap, het paard en de konijnen ook niet van die figuurtjes zijn. Het speelbord is doorzeefd met gaatjes, en in het midden vinden we het bos terug, de thuislocatie van de wolf en de vos.
Aan de buitenkant van het bord, vinden we tot 6 startplaatsen of boerderijen voor de spelers.

Wat is de bedoeling ? De spelers proberen als eerste een konijn, een schaap, een koe en een paard bijeen te krijgen. Dan is het spel onmiddellijk gedaan. Vrij simpel hoor ik je denken, zeker als je weet dat je om te beginnen een konijn en een schaap al cadeau krijgt. Toch niet. Jou dieren moeten op je eigen weide komen te staan. Dus je zult eerst weide moeten kopen, en daarna de dieren bij mekaar te verzamelen, en daarna ze mooi op je weiland gepuzzeld krijgen. Enkel konijnen mag je 6 hoog stapelen, al de rest heeft zijn eigen plekje nodig.


In een speelbeurt mag je eerst optioneel dieren ruilen. Je mag 6 konijnen wisselen voor 1 x schaap, en 2 schapen voor een koe, en 2 koeien voor een paard. Of je kan investeren in een kleine hond, die 3 konijnen kost, of een grote hond, die 6 konijnen kost. Het wisselen is in beide richtingen. Zo mag je bijvoorbeeld een koe wisselen voor een schaap en 6 konijnen.
Eenmaal je gedaan hebt met wisselen, moet je met 2 twee 12-zijdige dobbelstenen dobbelen. Dobbel je een konijn, en had je zelf op het bord 5 konijnen, dan zijn er dat 6 in totaal. Dat zijn 3 paren konijnen die elk een konijn bijmaken => jij krijgt 3 extra konijnen. Was de andere dobbelsteen een koe, en je had geen koe, heb je pech.


Dobbel je echter een vos, moet je met een gewone dobbelsteen dobbelen om te zien waar de vos konijnen komt opeten. Alle spelers verliezen konijn indien ze op die cirkel staan. Dobbel je een wolf, dan gebeurt er hetzelfde, enkel worden nu de schapen, koeien en paarden opgegeten. Gelukkig zijn de dieren die in je boerderij staan veilig. En bovendien zal een kleine hond, mocht je die hebben, de vos wegjagen, en de grote hond zal de wolf doen vluchten.


Super Farmer is een kinderspel waar kinderen leren tellen en ruilen, maar ook volwassenen beleven zeker plezier aan dit spel. In het begin lijkt het traag op gang te komen, maar voor je het weet is er een winnaar bekend.

Dit spel werd geschonken door Granna en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.
Super Farmer (vorige versie) is te koop bij Spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 7 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts