The Downfall of Pompeii

The Downfall of Pompeii is van niemand minder dan van Klaus-Jürgen Wrede, u allen wel bekend als de bedenker van het populair tegel-leg-spel Carcassonne. Het is al een 10-tal jaar oud, maar Mayfair brengt nu een opgefriste versie onder de spelers.


Het speelbord toont het stadje Pompeii hoe het er vroeger uit zag : verschillende huisjes en straten, omringd door een stevige stadsmuur met her en der poorten. Vlak naast de stad torent de vulkaan hoog boven alles uit. Ik durf te wedden dat jij al weet wat er gaat gebeuren ...


De spelers krijgen in het begin van het spel een aantal figuurtjes of mannetjes, en een 4 tal handkaarten. Op die handkaarten staan gebouwen met een bepaalde kleur en nummer. Ben je aan de beurt mag je exact 1 kaart open spelen, en op dat gebouw mag je een mannetje plaatsen, als daar nog plaats is. Ben je in dat gebouw als eerste met je mannetje, trek je een nieuwe kaart en is je beurt gedaan. Stond daar al 1 mannetje, van jou of van iemand anders, dan mag je nog een mannetje van jou in de stad zetten. Dat moet wel in een gebouw van eenzelfde kleur of in een gebouw met een neutrale kleur. Lukt het je om als vierde in een gebouw te gaan staan, mag je zelfs nog 3 mannetjes extra op het speelbord zetten.


Heel af en toe kan je een 'Omen' kaart trekken. Dan mag je één van de mannetjes van je tegenspelers in de vulkaan werpen. Er zit ook vulkaan kaarten bij. Indien een 2de vulkaan kaart getrokken is, zal de vulkaan lava gaan spuwen. Alle overblijvende mannetjes gaan de doos in, en er worden 6 lava tegels getrokken die op vaste plaatsen, aangeduid door symbolen, in de stad verschijnen. Komt daardoor een lava tegel over je mannetjes, zullen deze verdwijnen in de vulkaan. Nu mag elke speler 1 lava tegel trekken, deze plaatsen, en met de mannetjes die in de stad staan, buiten de stadsmuren proberen te vluchten. Vertrek je van een plaats met 3 mannetjes, mag je met dat mannetje 3 vakjes bewegen. Vertrek je van een vakje waar je alleen staat, mag je maar 1 vakje bewegen. Zo mag je 2 mannetjes elke beurt bewegen.


Geraakt één of meerder mannetjes ingesloten door een lavastroom, kunnen zij ook niet meer ontsnappen en belanden ze op de boden van de vulkaankrater. De speler die het meeste mannetjes in veiligheid weet te brengen, is de winnaar van dit spel. Run Forest, run !

Dit spel werd geschonken door Mayfair Games en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.
The Downfall of Pompeii is te koop bij Spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.



Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 45 minuten

Reacties

Populaire posts