Qwixx


Qwixx is een spel dat genomineerd was voor de Spiel des Jahres in 2013. Dus dat wil al iets zeggen ! Het is een eenvoudig spelletje, maar de fun factor is wel redelijk hoog, net als de 'nog eens ?' factor.


Het leuke aan Qwixx is dat het een dobbelspel is waarbij iedereen zal deelnemen, onafhankelijk van wie zijn speelbeurt het is. Elke speler heeft een scoreblad met de getallen 2 tot 12 in rode en gele rijen, en de getallen 12 tot 2 in groene en blauwe rijen. Om punten te scoren wil je zoveel mogelijk getallen doorstrepen, maar je mag enkel een getal doorstrepen als deze rechts staat van reeds doorstreepte nummers in dezelfde rij.


Tijdens een beurt zal de actieve speler 6 dobbelstenen dobbelen : 2 witte en 1 voor elke bovengenoemde kleur. Alle spelers krijgen de keuze om de som van de 2 witte dobbelstenen af te vinken op 1 van de 4 rijen, en daarna mag de actieve speler ook nog eens de som van een gekleurde dobbelsteen en van een witte afvinken in de rij met de kleur van de gekozen dobbelsteen. Hoe meer getallen je in een rij kunt afvinken, hoe meer punten je zult scoren voor die rij. Lukt het je echter niet om iets af te vinken als actieve speler, zal je een strafpunt moeten aanduiden. Vink je getal 2 of getal 12 af in rij waar in totaal nu 5 vinkjes staan, dan mogen de andere spelers die kleur niet meer gebruiken.


Zodra een 2de kleur niet meer te gebruiken is, of er heeft iemand 4 strafpunten, is het spel ten einde. De spelers tellen dan hun punten op voor elke kleur en trekken er 5 punten per strafpunt voor af. De hoogste speler met de hoogste score is de winnaar.

Dit spel werd geschonken door NSV en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Qwixx is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 15 minuten
Reacties

Populaire posts