Fields of Arle

Fields of Arle is een spel van de hand van Uwe Rosenberg, en het is autobiografisch. Dit spel speelt zich af in een dorpje waar zijn vader is geboren, en zijn ouders getrouwd zijn. Beemoor is een bestemming in dit spel, en het is ook de plaats waar vader Rosenberg opgroeide op een boerderij.
Het textielhuis in de stad Aurich, ook terug te vinden in dit spel, werd door de moeder van Uwe uitgebaat sinds 1989. Daarvoor was zijn grootvader de manager.


Enkele eeuwen geleden stond Arle bekend voor zijn uitstekend landbouwgebied. De beste vlas van  heel Noord-Duitsland kwam toen uit Arle. Aangezien de vraag naar dit product groot was, boerden de vlasboeren redelijk goed en leefden ze een meer luxe leventjes dan de mensen uit andere streken. De groottes van de kerken tonen vandaag nog hoe belangrijk deze stad vroeger was.



Als je de doos vast neemt, zal je verschieten van hoe zwaar deze wel is. Kilo's speelmateriaal ! En dat voor slechts 2 spelers ! Een volledig spel bestaat uit 9 maal 6 maanden. Elke 6 maand zetten de spelers hun arbeiders in om acties uit te voeren. Daarin zien we een verschil tussen de zomer en de winter, die elk hun eigen acties hebben.


Beurtelings zullen de spelers hun werkmannen op een vrije actieplaats naar keuze zetten, en die actie dan ook uitvoeren. Bepaalde acties brengen kosten met zich mee, anderen zijn gratis. Acties die je altijd mag uitvoeren zijn onder andere het ruilen van goederen als je in het bezit van een boot bent, je beesten op je eigen speelbord opnieuw schikken enzovoort.

Op het einde van een seizoen krijg je voedsel en graan als je daar recht op hebt. Daarna zal je moeten afdokken voor je arbeiders. Kan je dat niet, kan je met hout of met punten betalen. Herinner je Agricola ? Op het einde van het winterseizoen krijg je dieren en wol als je daar recht op hebt.


Verder zal je jezelf bezig houden met het verzamelen van goederen en dieren, zal je aan landwinning moeten doen en daar weiland moeten van maken, jou kar vol laden met grondstoffen of andere producten, en in de weer zijn met allerlei dijken om het water tegen te gaan en zo land bij te winnen.



Je merkt het, geen spel dat je eens even tussendoor speelt, maar een kloeffer van een 2-persoonsspel.
Maar laat je daardoor niet afschrikken, je geraakt vlot door de handleiding en je zult je geen moment vervelen.

Dit spel werd geschonken door Z-man games en is vanaf januari het spel van de maand bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 2 uur


Reacties

Populaire posts