Progress: Evolution of Technology

Een tijdje geleden konden jullie al kennis maken met één van de drie nieuwe spellen die NSKN presenteerden op Spiel 2014 te Essen. Dat was Versailles. Vandaag stellen we jullie Progress : Evolution of Technology voor.


Als we de doos openen kunnen we alleen maar positief zijn : veel en deftig materiaal ! De spelers krijgen de opdracht om technologieën te ontwikkelen terwijl ze door 3 tijdsperiodes lopen, aan de hand van speelkaarten. De speler die het beste het evenwicht kan vinden tussen de verschillende manieren om punten te verdienen en de meest geavanceerde technologieën onder de knie weet te krijgen, is de winnaar.


In het begin van het spel trekken de spelers 5 of meerde kaarten van de periode 1 stapel. Ze gebruiken deze kaarten om 2 tot 5 beschikbare acties uit te voeren. Die kunnen zijn :
- ontdekken, onderzoeken, kaarten schudden, kaarten snel trekken en gewoon kaarten trekken.
De belangrijkste actie is toch wel het ontdekken. Daardoor kunnen spelers een kaart vanop hand op hun actief technologie bord spelen, tenminste als je de kosten kunt betalen.


Zodra een technologie ontdekt is, kan je onmiddellijk van de voordelen profiteren. Enkel de punten die krijg je op het einde van het spel. De manier waarop spelers hun technologie kaarten plaatsen, heeft impact om hun mogelijkheden verder in het spel. Je mag een technologie ook 'in ontwikkeling' zetten door deze kaart naast je actief speelbord te plaatsen, en daarop 4,3 of 2 ontwikkeling markeerders te zetten. Deze speler zal één markeerder verwijderen bij het begin van elke ronde, en als de laatste weg is, mag hij deze kaart gratis plaatsen. Lange termijn planning is dus ook van belang.


Bij de actie snel kaarten trekken mag de speler een kaart nemen van alle afleg stapels, of van de gesloten stapels. Je kan zo meerdere kaarten trekken, maar je zult er ook moeten terug leggen.
Je mag ook nog 3 tot 6 kaarten blind trekken van de trekstapel. Je moet er wel rekening mee houden dat je handlimiet beperkt is van 5 tot 8 kaarten, afhankelijk hoe ver je daar al bent in ontwikkeld.
Als er een bepaald aantal kaarten open liggen van een bepaalde periode, dan zal de volgende periode stapel ter beschikking komen. Als alle periodes in het spel zijn, kijkt men naar het einde-van-het-spel symbolen op de kaarten. Bij een bepaald aantal is het spel ten einde.

De spelers scoren punten afhankelijk van hoe hoog ze op de technologieladder geklommen zijn, hoeveel overwinningskaarten ze gespeeld hebben, en hoe hoog ze geëvolueerd zijn op het politieke, bevolking en militair spoor.

Dit spel werd geschonken door NSKN games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.
Progress : Evolution of Technology is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor leden.
 

Aantal spelers : 1-5
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 90 minuten

Reacties

Populaire posts