Mythotopia

De fans van de spellen van Martine Wallace kunnen weer in hun handen wrijven, want deze Mythotopia kunnen jullie weldra spelen bij Het Geel Pionneke.


Bij Mythotopia zal je aan deck-building mogen doen, met een setting in de middeleeuwse fantasie wereld. Spelers die 'A few acres of snow' al eens gespeeld hebben zullen dit mechanisme zeker herkennen, waarbij je je eigen stapel kaarten kunt personaliseren door kaarten te trekken en uit te breiden in de provincies. Het spelbord bestaat uit 40 provincies die elk een eigen kaart heeft.


In het begin van het spel krijg je een aantal willekeurige provinciekaarten. Daarna markeer je je startposities met een dorp. Samen met 5 initiƫle kaarten worden de provinciekaarten geschud om zo je startstapel te vormen, en daarvan mag je 5 kaarten trekken om op hand te nemen. Bij dit spel vinden we 9 variabele overwinningspunten kaarten : 4 daarvan worden willekeurig getrokken om te gebruiken in het spel. Deze kaarten worden op de voorziene plaats geplaatst met 3 vaste overwinningspuntkaarten. Een aantal punten worden op elke kaart gelegd. De vaste puntenkaarten geven punten voor het bouwen van steden, wegen en kasteel, terwijl de variabele kaarten de situatie op het bord kunnen veranderen door het toevoegen van draken, rune stenen en citadels. Ze kunnen evenzeer punten opleveren voor het controleren van een aantal zeegebieden, of voor het aanvallen van andere spelers, en voor het bouwen van steden en wegen.


Tijdens je speelbeurt mag je 2 acties uitvoeren, dan mag je je hand terug aanvullen tot 5 kaarten. Er zijn maar liefst 9 verschillende mogelijke acties, zoals het kopen van legers of schepen, het plaatsen van deze militaire eenheden, het trekken van verbeteringskaarten voor 1 goud, kaarten stockeren om ze later te gebruiken, definitief kaarten uit je stapel verwijderen, een kaart gebruiken voor z'n specifieke actie, en een naburige provincie betreden. Wil je deze laatste actie uitvoeren, moet je de provinciekaart van waar je aanvalt spelen, maar ook militaire en voedselkaarten. En deze actie zal altijd de eerste actie van je 2 mogelijke acties moeten zijn, zo kan je niet eventjes je legers plaatsen en dan pas aanvallen : je tegenstander moet kunnen anticiperen op een mogelijke aanval.


Er worden 3 grondstoffen gebruikt : voedsel, steen en goud. Die zijn nodig om je leger eten te geven, om wegen en steden te bouwen en om schepen en verbeteringskaarten te kopen. De meeste provincies hebben 1 grondstoftype, en als je die provincie inlijft, krijg je die grondstof. Dorpjes kan je omvormen tot steden, waardoor je meer kaarten kunt reserveren om in de toekomst te spelen. Verschillende provincies kunnen via wegen met mekaar verbonden worden, waardoor je andere voordelen krijgt. Een kasteel geeft je extra verdedigingswaarde voor een provincie.


De steden, wegen en kastelen geven je overwinningspunten, net als het bezitten van een provincie. Extra punten kan je scoren via de overwinningspuntenkaarten, die je krijgt als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Het spel is ten einde nadat 4 van de 7 overwinningspuntenkaarten leeg zijn.

Dit spel werd geschonken door Treefrog Games en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.
Mythotopia is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


 Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 1 uur

Reacties

Populaire posts