Planes

Misschien niet de ideale moment om dit spel voor te stellen, nu er in Frankrijk een Duits vliegtuig neergestort is. Voordat de mensen schrik krijgen om te vliegen, toch even erbij vermelden dat je maar 0.00003 percent kans hebt om neer te storten als je in een vliegtuig stapt. En die er niet instappen hebben misschien nog kans dat er één op hun hoofd neerstort .... 8-)


Je gaat op reis met 4 andere personen, en jullie moeten allen zo snel mogelijk in een vliegtuig geraken. Dat is het doel van het spel, maar punten scoren kan je ook door allerlei randactiviteiten, zoals shoppen in de tax-free shop, een snelle maar veel te dure hap verorberen, of naar de erg propere openbaar wc gaan.


Het speelbord ziet er simpel maar deftig uit. Het is niet al te groot, maar wel dubbelzijdig waardoor je een andere spelsituatie krijgt. Een spelbeurt ziet er als volgt uit :
Beurtelings mag je 3 opeenvolgende acties uitvoeren. In een eerste actie voer de actie uit die op de kaart staat die je speelt. Deze actie is niet verplicht. In een tweede actie ga je bewegen. Deze actie is wel verplicht. Uit een bepaald vak neemt de speler alle blokjes en volgens de wijzers van de klok laat je 1 blokje achter. Je kan zo de blokjes één voor één achterlaten, maar op een gegeven moment mag je ook kiezen om de resterende blokjes allemaal neer te leggen en daar op dat vak te stoppen.


Leg je zulk laatste blokje aan een gate die beiden dezelfde kleur hebben, dan mag je aan boord gaan van het vliegtuig. Is het dan nog eens je eigen kleur ook, krijg je 5 punten. Een neutraal blokje in een vliegtuig laat je toe om 2 nieuwe kaarten op hand te nemen. De laatste actie die uitvoerbaar is, is het uitspelen van één van je handkaarten. Dat mag alleen als je aan dat onderaan op die kaart staat voldoet. Door het spelen van de kaart score je zoveel punten als op de kaart staat. Deze kaarten zijn trouwens dubbelzijdig, met aan de ene kant acties en aan de andere kant doelen die je kunt bereiken en daardoor punten scoren.


Het spel is ten einde indien één speler al zijn mannetjes op een vliegtuig heeft, of wanneer er in totaal 12 mannetjes aan boord zijn gegaan. Elk mannetje van jou kleur in het vliegtuig zal je 5 punten opleveren. Daarbij komen nog eens de punten die je scoort door de doelkaarten.

Dit spel werd geschonken door AEG en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.
Planes is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 30 minuten

Reacties

Populaire posts