Sankt Petersburg (second edition)

Sankt Petersburg kennen we al sinds 2004. Vorig jaar -in 2014-, 10 jaar na de eerste versie, bracht Hans im Gluck een 2de editie uit van dit spel, met enkele nieuwe en verbeterde dingen.


Het doel in Saint/Sankt Petersburg is het kopen van verschillende types van kaarten : werkers, gebouwen, aristocraten, ruilkaarten en sinds de 2de editie ook nieuwe marktkaarten. In elke fase zal een bepaalde soort van kaart ter beschikking komen om te kopen. Je start het spel met werkers, die de nodige centjes zullen opleveren. De nieuwe marktkaarten - geel van kleur- zorgen voor nieuwe grondstoffen. Heb je de meerderheid in bepaalde grondstoffen op het einde van elke ronde, dan zal je bijkomende overwinningspunten scoren. Het continue gevecht om aan de leiding te staan wat betreft de meerderheid in het bezitten van grondstoffen, zal de spelbeleving verbeteren tegenover de eerste editie. Het zal de tactische en strategische mogelijkheden ook ten goede komen.

Herkennen we daar George Wild als pelsjager ?
In een volgende fase kunnen gebouwen aangekocht worden die meestal overwinningspunten opleveren. Aristocraten leveren een mix van punten en geld op, maar geven ook niet te onderschatten bonuspunten op het einde van het spel. En met de ruilkaarten kan je reeds aangekochte kaarten verbeteren.


Deze fases zullen zich herhalen tot dat één van de stapels kaarten leeg is. Op dat moment worden de uiteindelijke punten geteld om de winnaar aan te duiden. Deze nieuwe editie heeft dus de basis behouden, en werd er een nieuwe fase voorzien. Er kan ook een 5de speler meespelen.
Door de marktplaats werd er een nieuw spelmechanisme ingevoerd om punten mee te scoren en geld te verdienen. Uiteraard kan je het spel met de oude regels blijven spelen.


Dit spel werd geschonken door Hans im Glück en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 45 minuten

Reacties

Populaire posts