Sultaniya

Er zijn zo van die spellen die je voor het eerst zie, direct wil spelen. Dat had ik toch tenminste met deze Sultaniya. Dit spel ziet er zeer mooi uit, net als de juffrouw van Studio Bombyx die ons het spel in haar beste Engels heeft uitgelegd. 8-)


De spelers gaan proberen om het mooiste paleis voor de sultan te bouwen. Elke speler krijgt een basisbordje, dat dubbelzijdig is. Aan één kant staat een mannelijke figuur, aan de andere kant een vrouwelijke figuur. Afhankelijk van met welk bordje, en met welke kant je speelt, zal je op andere manieren punten kunnen scoren.


Een paleis bestaat uit 4 verdiepingen, tenminste als het paleis klaar is. Daarvoor zijn er 93 tegels voorzien. Al deze tegels worden random per soort op een stapel gelegd, zodanig er 4 verschillende stapels ontstaan. Een berg prachtige saffieren stenen komen aan de kant van het speelveld. Op het kleine puntenbord plaatst elke speler zijn figuur op de startpositie. Nu krijgt elke speler 2 kaarten met daarop een doel, en die schuif je onder je basisbordje links en rechts.

 

Tijdens een speelbeurt kan je 1 actie uitvoeren, en je hebt de keuze uit 3 acties, zijnde :
* Een tegel bouwen : kies 1 van de 4 stapels met tegels en zorg dat er 3 open liggen. Liggen er nog geen of liggen er maar een paar open, trek dan van deze stapel tot er 3 liggen. Je bent nu verplicht om een tegel te nemen, maar die mag van eender welke stapel getrokken worden. Plaats nu deze tegel in je paleis. Hiervoor moet je wel enkele bouwregels respecteren : de tegel kan niet 'zweven' in de lucht en moet dus op een andere tegel liggen. De tegel moet ook grenzen aan eerder gelegde tegels. De tekeningen op de tegels moeten mooi aansluiten op de reeds gelegde tegels. Tot slot mag de tegel niet voorbij je basisbord komen aan de linker en rechterkant. Als je een tegel bouwt met een saffier op, mag je er één uit de voorraad nemen.


* Een tweede mogelijke actie is om een geest op te roepen die jou komt helpen. Hier zal je echter wel saffieren moeten voor betalen om zijn effect te kunnen uitvoeren. Er zijn 4 verschillende geesten.
De goedkoopste is de blauwe geest, waarbij je voor 1 saffier alle open tegels van 1 soort onder de trekstapel mag steken en 3 nieuwe moogt open leggen, om vervolgens de tegel bouwen actie uit te voeren. De rode geest kost 2 saffieren en daarmee mag je één van je reeds gebouwde tegels in je paleis verhuizen naar een andere plaats, of deze onder de trekstapel van die soort leggen.
De groene geest kost ook 2 saffieren, en hiermee mag je de bouw actie 2 maal uitvoeren.
Tot slot is er de gele geest, die maar liefst 3 saffieren kost, en waarmee je een tegel naar keuze uit de stapel van één soort mag kiezen.


* Een laatste, maar in ons zicht te vermijden actie, is passen. Je mag dan wel 2 saffieren uit de voorraad nemen. Het spel is ten einde indien er één speler is die op het 4de verdiep 5 tegels heeft liggen. Zodra dat gebeurt, mag de rest nog eenmaal spelen. Op het einde van het spel maakt iedereen zijn doelkaarten bekend. Zo kan je punten scoren voor elke geest die je bezit, of voor bepaalde symbolen in je paleis, of voor saffieren die je nog over hebt. Ook de doelen die voorgedrukt op je basisbord staan worden afgehandeld, zoals punten voor ramen, deuren, koepels, torentjes en wachters die in je paleis staan.

Dit spel werd geschonken door Studio Bombyx en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur: 45 minuten
Reacties

Populaire posts