Colt express

Heb je ooit al eens afgevraagd wat je zou doen als je zo een 150 jaar terug in de tijd leefde ergens in het midden van Amerika ? Welk beroep zou je uitoefenen ? Misschien zegt treinovervaller je wel iets? Dan zit je met dit spel aan het juiste adres. De trein in dit spel is er 1 die in 3 dimensies bestaat, iets wat erg mooi oogt.


In Colt Express speel je een bandiet die een trein gaat leeg plunderen, te samen met tot 5 andere bandieten. Jij tracht hier natuurlijk als rijkste terug naar huis te keren. Het spel bestaat uit 5 rondjes, en elke ronde heeft 2 fases. In fase 1 spelen de bandieten eerst kaarten uit op 1 stapel. In fase 2 worden deze kaarten uitgevoerd en zie je de mannetjes in actie schieten.Elke bandiet heeft een eigen setje van kaarten met acties, zo kan je kiezen om naar boven of naar onder te bewegen, naar links of naar rechts, of te schieten, of een mep uit te delen, of de sheriff te verzetten. Maar een van de belangrijkste acties is wel het oppakken van een buit. In het begin van het spel zal er een kaart open komen te liggen waarop staat hoeveel kaarten elke bandiet mag spelen, en in welke beurt ze open of gesloten moeten liggen. Om te beginnen krijg je 6 van je eigen actie kaarten op hand, en daar kies je er 1 uit en legt deze dan open - of gesloten- op een gemeenschappelijke stapel. Iedereen kan dus de acties zien die zich gaan voordoen. Straks worden deze kaarten in dezelfde volgorde uitgevoerd.


Bij het uitvoeren van de kaarten beginnen de mannetjes doorheen de trein te bewegen en te schieten en te meppen. Mep je op een andere bandiet (in eenzelfde treinwagon) en draagt die een buit, dan laat deze de buit vallen. Schiet je iemand neer, dan neemt deze persoon een soort van dummy kaart die bij in zijn stapel met actiekaarten komt, waardoor hij later in het spel minder keuze heeft uit acties.
Dat moeten de bandieten die betrapt worden door sheriff ook doen. Door een sheriff kaart te spelen mag je deze 1 plaatsje verzetten. Tot slot is er op het einde van de ronde nog iets te verdienen door aan de eindvoorwaarden te voldoen, zoals eindig je beurt op het dak van de trein.


Elke buit die je op hand hebt, komt op jou persoonlijke kaart te liggen, gedekt zodat de anderen de waarden niet kunnen zien. Verder heeft elke persoonlijke kaart nog specifieke karaktereigenschappen. Zo zitten er personages tussen die bijvoorbeeld 7 kaarten op hand krijgen, of een personage die als hij mept, ook de buit van de andere kan stelen. Na 5 spelletjes wint de speler die het meeste heeft kunnen stelen.


Het spel voelt aan als een mengeling van Roborally (op voorhand programmeren van je stappen) en Pedro Piranha. (hopen op een bepaalde zet van je tegenstanders) Het is een heel leuk familiespel dat zowel jongeren als oudere spelers zeker weten te bekoren.

Dit spel werd geschonken door Ludonaute en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.
Colt Express is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers :2-6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 45 minuten

Reacties

Populaire posts