Piratoons

Piratoons is het eerste spel dat we bespreken uit een hele lijst nieuwe spellen die we via Blackrock games verkregen hebben. Zij zullen voortaan voor de distributie van een heleboel spellen zorgen die in de BENELUX nog geen verdeler gevonden hadden.


Bij het vastnemen van de doos kan je wel eens verschieten hoe zwaar deze is. Het materiaal ziet er zeer deftig uit en nodigt uit om te spelen. Alle spelers krijgen de voor - en achterkant van hun boot om te beginnen, samen met hun bemanningsleden. Alle tegels worden geschud om een trekstapel te vormen die gedekt op de tafel ligt. De schatkist komt in het midden van het speelveld.


Het spel zal 8 rondes lang duren, net zoveel rondes als er stapels met uitrustingstegels klaar liggen. Elke ronde is onderverdeeld in 6 fases. Deze zijn :
* Het vullen van de schatkist : er komen gedekt 3 boottegels en 6 uitrustingstegels in deze kist te liggen, waarna deze gesloten en omgekeerd wordt.
* Plunderen van de schat : de startspeler draait de zandloper en opent de schatkist. Iedereen zal nu gelijktijdig hun mannetjes toekennen aan de tegels in de schatkist, en hiervoor heb je de tijd tot de zandloper leeg is.
* Uitbetalen van de niet ingezette mannetjes :
Elk mannetje dat je niet gebruikt hebt om toe te kennen aan een tegel in voorgaande fase, krijgt nu 1 geldstuk.
*Verdelen van de schat :
De ingezette mannetjes moeten helemaal op een tegel staan om aanspraak te maken op de buit. Sta je er samen met een andere speler en met evenveel mannetjes, neutraliseren ze mekaar en gaat de speler met het 2e hoogste aantal mee lopen. De speler die zo de meerderheid van een tegel heeft mag deze nemen, alle andere tegels blijven in de kist.
* Bieden :
Tegels die bij vorige fases uit de schatkist werden gehaald en niet aan een speler werden toegekend, komen nu in de schatkist terecht. De spelers mogen nu een tegel kopen, en dit doen ze door gedekt in de hand een aantal geldstukken te nemen om een bod te doen. Als bij het openen van de handen blijkt dat er een gelijk bod is, krijgen deze spelers niets, maar ze mogen hun bod wel houden. De speler die het hoogste heeft geboden, mag als eerste een tegel kiezen, en daarna alle volgende spelers. De overige tegels gaan terug uit de kist.
* Bouwen van het schip
Je verworven tegels kan je nu gebruiken om je schip uit te bouwen, maar alles moet wel op zijn voorbestemde plaats komen. Kan je iets niet leggen, komt deze tegel bij de opzij gelegde tegels.


Na 8 rondes zal er de eindscore berekent worden, waarbij je punten kan krijgen voor de meeste zeilen, het meeste geld, de grootste boot, voor identieke tegels, voor verschillende tegels, voor combinaties van symbolen. Je kan ook strafpunten krijgen voor onjuiste combinaties van symbolen.

Dit spel werd geschonken door Blackrock Games en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten

Reacties

Populaire posts