Der 7bte Zwerg

Het gebeurt niet vaak, maar toch is het deze keer zo ver : een spel gemikt op de iets jongere spelers van Pegasus. Der 7bte Zwerg - of de zevende dwerg - is een luchtig familiespel.


Punten kan je verdien door de 7 dwergen op een rijtje te zetten, maar je kan ook punten verdienen door op voorhand te gokken wie daar zal in slagen. In de speldoos vinden we een spelbord, 7 normale dobbelstenen in verschillende kleuren en 14 fiches om te bieden. Elke speler zal in heel het spel exact 3 keer aan de beurt komen als actieve speler. Tijdens de speelbeurt van de andere spelers zal je mee moeten bieden en proberen om de dwergen op een rij te krijgen.


De startspeler dobbelt eerst met een dobbelsteen naar keuze en legt deze op een plaats op het spelbord. Daarna dobbelt hij of zij de 2de dobbelsteen en legt deze ook op een plaats op het spelbord. Hierbij moet je rekening houden met het volgende : je moet proberen om de 7 dobbelstenen van een klein getal naar een groot getal te leggen. Bovendien moeten de kleuren ook nog overeen stemmen met de kleuren op het spelbord. Een dobbelsteen waarvan de kleur overeenkomt levert je 1 punt op.
Na de 2de dobbelsteenworp kan je het extra speelbord aan puzzelen en pas dan zal met de 3de dobbelsteen gedobbeld worden.


Nu zullen de andere spelers moeten bieden of het de actieve speler gaat lukken om een juiste rij te maken. Je hebt 2 biedfiches, 1 voor JA en 1 voor NEEN. Die leg je gedekt op de biedplaats op het spelbord nog voordat de actieve speler zijn 4de dobbelsteen werpt. Kan je een dobbelsteen niet leggen, mag deze op 1 van de 2 daarvoor voorziene plaatsen leggen, maar daar krijg je dan wel strafpunten voor. Kan je de dobbelsteen echt nergens kwijt, komt deze bij de draak te liggen.

Als alle dobbelstenen op het spelbord liggen gaan we de punten tellen : alle 7 dobbelstenen op een rij levert je 7 punten op. Voor elke dobbelsteen die je niet kon leggen krijg je een strafpunt. Elke dobbelsteen op eenzelfde kleur geeft 1 punt. Wie juist kon gokken op het feit of de actieve speler een perfecte rij kon vormen, krijgt 3 punten erbij.

Dit spel werd geschonken door Pegasus Spiele en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1-7
Leeftijd : vanaf 7
Speelduur : 15-30 minuten

Reacties

Populaire posts