Sushi Go

Enkele dagen geleden stelden we jullie dit spel al voor. Ook Zoch verlag heeft een versie van Sushi Go. De inhoud blijft hetzelfde, enkel de doos ziet er iets anders uit.

Sushi Go is een vlot, simpel en snel familiespelletje dat uit 108 kaarten bestaat met allemaal afbeeldingen van soorten sushi's. De speltechniek die centraal staat is 'draften', waarbij je een kaart kiest, gedekt speelt en dan de stapel verder geeft aan je buurman.


Gelukkig zitten de kaarten in een verzorgd metalen doosje dat de looks en feel hebben van de spelkaarten. De spelkaarten zijn eenvoudig maar hebben een erg duidelijke afbeelding. Zo vinden we kaarten terug van maki rolls, tempura, nigiri, sashimi, wasabi, knoedels, eetstokjes en pudding.
Het spel speel je over 3 rondjes, en wie dan de meeste punten heeft is de winnaar.


Bij de start krijgen de spelers een aantal kaarten op hand, afhankelijk van het aantal spelers. Alle spelers kiezen nu tegelijkertijd een kaart die ze gedekt op de tafel voor zich spelen. Als iedereen gekozen heeft, draait men deze kaarten open. De overblijvende kaarten geef je door aan je linker buurman of buurvrouw, en langs je rechterkant krijg je nieuwe handkaarten. Nu herhaal je dit tot dat alle kaarten gespeeld werden. Daarna is er een puntentelling.


Hoe scoor je punten ? Bekijk de kaarten die je zelf gekozen hebt en voor je hebt liggen, en tel de totale score :
* Maki rolls : 6 punten als jij de meeste maki rolls symbolen hebt van alle spelers. De 2de krijgt nog 3 punten. Bij gelijke stand worden de punten gedeeld en vervalt de 2de plaats.
* Tempura : voor elke set van 2 tempura kaarten krijg je 5 punten. Een enkele tempura levert je niets op.
* Sashimi : voor elke set van 3 sashimi kaarten krijg je 10 punten. Een enkele of 2 sashimi kaarten levert je niets op.
* Nigiri : hiervan zijn er 3 soorten  - ei - zalm en tonijn. Ze leveren 1, 2 of 3 punten respectievelijk op.
* Wasabi : op zich is deze kaart niets waard, maar speel je een nigiri kaart erop, mag je die punten met 3 vermenigvuldigen.
* Knoedels : 1 punt voor 1 kaart, 3 punten voor 2 kaarten, 6 punten voor 3 kaarten, 10 punten voor 4 kaarten en 15 punten voor 5 of meer kaarten met knoedels.
* Eetstokjes : speel je de eetstokjes, dan kan je vanaf de volgende beurt 2 kaarten tegelijk spelen. Zodra je deze actie uitvoert, geef je die stokjes mee met de handkaarten door naar je buurman. Ook al heb je 2 keer de eetstokjes liggen, je mag deze kaart maar één voor één gebruiken.
* Pudding : deze leveren geen punten op bij de puntentelling tussen de rondes, maar wel op het einde van het spel. De speler met de meeste puddingkaarten krijgt 6 punten erbij, de speler met de minste krijgt 6 strafpunten.


Als bonus hebben we nog een uitbreiding ontvangen : Soja saus ! Zulke kaart is 4 punten waard als je het meeste aantal verschillende kleuren kaarten in een ronde hebt verzameld. Ook de eetstokjes en de soja saus kaarten zelf tellen hiervoor mee. Puddingkaarten tellen enkel mee als ze in die ronde gespeeld werden.

Een leuk en verslavend spelletje voor jong en oud. En nu moet je me excuseren, want ik begin honger te krijgen...

Dit spel werd geschonken door Zoch verlag en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.
Sushi Go is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.Aantal spelers :2-5
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 15 minuten

Reacties

Populaire posts