Hawaiki

Het doel van Hawaiki is om als eerste al je handkaarten weg te spelen door combinatie te maken met de kaart bovenop de 3 aflegstapels. Een simpel familiespel dus dat erg vlot speelt.
Als voorbereiding schud men de kaarten en elke speler krijgt er 6 op hand. Elke speler zal ook 10 fiches krijgen om te starten. Er worden 3 kaarten open gelegd in het midden van de tafel. Dit zijn de 3 aflegstapels. De resterende kaarten komen gedekt naast deze 3 kaarten te leggen. Nu is alles klaar om te starten !
Tijdens een spelbeurt van een speler mag deze 1 van zijn handkaarten op 1 van de 3 aflegstapels leggen, mits deze kaart dezelfde waarde OF kleur heeft van de kaart die bedekt wordt. Als het leggen van deze kaart resulteert in een combinatie, dan moet de speler dit aankondigen alvorens hij zijn kaart legt. Als hij geen kaart kan of wil leggen, moet de speler een kaart van de trekstapel trekken om aan zijn hand toe te voegen, en is zijn beurt voorbij. De speler rechts van de actieve speler komt nu aan de beurt.


De 4 combinaties die mogelijk zijn :
* Als de gelegde kaart dezelfde kleur en dezelfde waarde heeft als de kaart die ze bedekt, moet de speler 'paar' aankondigen en nogmaals spelen.
* Als de 3 aflegstapels samen opeenvolgende nummers vormen, zoals 4-5-6 of zelfs 8-6-7, moet de speler 'opeenvolgend' aankondigen. Hij mag daarna een speler aanduiden die een kaart moet trekken, en hij mag dan nogmaals spelen.
* Als de kaarten op de 3 aflegstapels dezelfde kleur hebben, moet hij 'zelfde kleur' aankondigen voor het spelen. Daarna kiest hij een speler die 2 kaarten moet trekken, of 2 spelers die elk 1 kaart moeten trekken. Daarna mag hij zelf nogmaals spelen.
* Als de 3 kaarten in het midden dezelfde waarde hebben, moet hij '3 dezelfde' aankondigen voor het spelen. Daarna moeten alle andere spelers 1 kaart trekken en hij zelf mag nog 1 maal spelen.
Deze effecten zijn enkel van toepassing indien de combinatie er nog niet van de vorige beurt lag.

Zodra een speler zijn laatste handkaart aflegt, wordt het effect van de ventueel gespeelde combinatie nog uitgevoerd, maar eindigt nadien de ronde onmiddellijk. Idere speler legt evenveel van zijn schijven als kaarten die hij nog op hand heeft terug in de doos. De spelers starten dan een nieuwe ronde. De startspeler nu is de speler die de vorige ronde won. Zodra iemand zijn laatste schijf terug in de doos moet plaatsen, is het spel ten einde en wint de speler die nog de meeste schijven over heeft.

Dit spel werd geschonken door Ilopeli en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 7 jaar
Speelduur : 15 minuten
Reacties

Populaire posts