Historia

Bij Historia zullen de spelers hun beschaving begeleiden doorheen maar liefst 12.000 jaar van de menselijke geschiedenis, en dit van de eerste keer dat de mens vuur kon maken, tot de ontwikkeling van de singulariteit.


De beschavingen zullen nieuwe technologieën ontdekken en zich over de planeet heen verspreiden. Ze gaan een ruilhandel opzetten met hun meer ontwikkelde buren om nieuwe technologieën te importeren of om het land uit te buiten, om zo sterker te worden en hun toekomstige acties beter te kunnen uitvoeren. De beschavingen ontwikkelen ook hun militaire eenheden en voeren oorlog met mekaar. Ze bouwen wonderen om zo hun beschaving boven die van een andere uit te laten torenen,
en om uiteindelijk toeristen en nieuwkomers in hun land aan te trekken, zodat ze hun leiders volgen.


Historia is een civilisatiespel - zeg maar een soort van age of empires voor de mensen die vroeger vaak pc spellen speelden - en het zal zelfs niet zo veel tijd in beslag nemen : ongeveer 25 minuten per speler. Elke speler krijgt zijn eigen set van actiekaarten om zijn beschaving aan te sturen. De gebruikte acties vormen een aflegstapel, maar deze acties zullen later terug op hand van de speler komen. Oorlogen en aanvallen worden gehouden zonder dat deze het spel ophouden. Zodra de spelers de moderne tijd bereikt hebben, of als ze de singulariteit technologie ontwikkeld hebben, is het spel ten einde en de speler met de meeste punten op dat moment is de winnaar. Je kan dit spel zelfs op je eentje spelen, mocht je geen speelmakkers vinden.


Het spel zelf verloopt over 3 periodes, en elke periode bestaat uit 4 actiefases. In een speelbeurt kiezen de spelers een aantal kaarten vanuit hun hand en leggen deze gedekt voor zich neer. Je mag zo maar 1 kaart kiezen, maar later in het spel als je je beschaving verder ontwikkeld, mag je tot 3 kaarten spelen. De kaarten van alle spelers worden tegelijk open gedraaid en worden de acties uitgevoerd. Voor bepaalde acties moet je betalen, andere kaarten bestaan uit een combinatie van acties en moeten zelfs aan een voorwaarde voldoen om te mogen uitvoeren. Eenmaal je de actie gedaan hebt, komt deze op je eigen aflegstapel. Als alle spelers hun acties hebben uitgevoerd, zal er een nieuwe ronde starten.


De beschikbare acties zijn bijvoorbeeld :
Technologielevel verhogen, je militairlevel verhogen, een wonder bouwen, handel voeren met een aangrenzende speler, je land verruimen, een aangrenzend gebied aanvallen als deze een lagere militaire waarde heeft, de oorlog verklaren aan een aangrenzend gebied, enz ....


Dit spel werd geschonken door Giochix.it en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.
Historia is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.

Aantal spelers : 1-6
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 120 minuten

Reacties

Populaire posts