Codenames

Codenames is het nieuwe partyspel van Czech Games Editions. En met deze hebben ze wederom een hit te pakken ! Het spel was uitverkocht tijdens de grootste spellenbeurs van Amerika, en ook op de beurs in Essen gingen de exemplaren als zoete broodjes over de toonbank. En terecht ! Dit spel speel je niet één keer, maar verschillende keren na mekaar omdat het gewoon moet.


Bij Codenames worden de spelers in 2 teams opgesplitst : de rode spelers versus de blauwe spelers. Elke team kiest een leider, in dit spel spymaster genoemd. De 2 leiders gaan aan de ene kant van de tafel zitten, de rest van de spelers aan de andere kant. Van de 100-den dubbelzijdig kaartjes die je in de speeldoos kan vinden, neem je er 25 stuks. Die leg je in een raster van 5 op 5 kaartjes in het midden van het tafel zodat iedereen ze duidelijk kan zien.


Op deze kaartjes staan allerlei woorden - in het Engels weliswaar - maar dat zal de pret niet bederven tenzij je geen letter Engels kunt lezen. Die woorden kunnen echt vanalles zijn, zoals stadium, Olympus, konijn, sneeuw, gras, vergif, enz ....
De leiders trekken één kaartje waarop het raster staat met bepaalde vakken in het blauw, en bepaalde vakken in het rood, en enkele vakken in het grijs. 1 vak staat in het zwart. Het is nu de bedoeling dat het blauwe team de blauwe woorden gaat aanduiden, en het rode team de rode woorden. Wie dat als eerste kan doen is het winnend team. Maar opgelet : als een team de zwarte kaart aanduid, verliezen ze onmiddellijk ! Achter dat kaartje zit de moordenaar.


De woorden op de kaartjes zijn als het ware de codenamen van geheime agenten, en elke team probeert te weten te komen welke agenten in hun team zit. Het team dat mag starten, zal zo 9 kaartjes moeten aanduiden, het andere team 8. De leiders mogen beurtelings 2 dingen zeggen : een tip en een getal. Die tip heeft betrekking op de woorden die op de kaartjes staan. De tip mag geen vertaling of klanknabootsing zijn, noch mag het een deel van een woord bevatten dat op die kaartjes staat. Het getal slaat op het aantal kaartjes waarop die tip betrekking heeft. In het bovenstaand voorbeeld kan de leider bijvoorbeeld zeggen : berg, 2. De tip is 'berg' en dit heeft betrekking op 2 kaartjes die er liggen. Daarna moet de leider zwijgen en een poker face opzetten.


Het is nu aan het team om de juiste kaartjes aan te wijzen. Olympus is een berg en zal waarschijnlijk juist zijn. Misschien is sneeuw ook wel juist want op een berg kan sneeuw liggen. Kaartje voor kaartje duiden de spelers aan wat ze denken wat juist is. Klopt het, dan komt er op het kaartje een plaatje in hun kleur te liggen. Is het de verkeerde kleur, komt er een plaatje van de tegenstander op te liggen en hebben zij een kaartje minder te raden. Wijs je een neutraal kaartje aan, komt er een grijs plaatje op te liggen en gaat de beurt naar de tegenstander. Lukte het om in dit geval alle 2 de kaartjes aan te duiden, mag je nog 1 extra gokje wagen. Misschien zit een vorige tip nog in je hoofd ...


Dit spel werd geschonken door CGE en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Codenames (de NL versie) is te koop bij Spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2-8
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 15 minuten

Reacties

Populaire posts