Sapiens

Als je een spel van Iello bekijkt, dan zie je dat er van het artwork en het materiaal duidelijk werk is gemaakt. Ook deze Sapiens nodigt zeker uit om dit spel zo snel mogelijk op tafel te werpen en te spelen. Waar wachten jullie nog op ?


De tijd is zover voor jou prehistorische stam om zijn veilige schuilplaats te verlaten en op zoek te gaan naar nieuw land. Jij bent de leider van een stam, en het is aan jou om jou prehistorische medemensen doorheen de vallei te gidsen. Enkele van de dagdagelijkse taken zijn het jagen voor eten, het voordeel van de omgeving gebruiken, het ontdekken van grote en hopelijk veilige grotten voor de komende winter enz ... Trommel je stamgenoten bij mekaar en ontdek de vallei !


Sapiens is een erg gemakkelijk en kort te spelen spel waarbij je tegels gaat plaatsen. Veelspelers moeten niet panikeren, er zit best wel wat diepgang in dit eenvoudig spel. Elke speler heeft een eigen speelbord dat de vallei zal voorstellen. Hierop zullen ze tegels plaatsen om een dag in het leven van hun stam te bepalen, en die bestaat uit verschillende prehistorische scenes. Jou doel is om eten te verzamelen op de vlaktes en in de bossen van de vallei, en om beschermingspunten te scoren dat je kan doen door het bereiken van de grotten in de bergen.


Een beurt van een speler bestaat uit 2 stappen : Verbind een nieuwe tegel tussen één van de 4 tegels in je persoonlijke voorraad met de tegels die reeds op het bord liggen, waarbij de tegels wel aan mekaar moeten passen. Door zulke tegels te plaatsen kan je voedsel punten verdienen als er een verbinding is gemaakt, of schuilpunten als er een grot bereikt werd, en soms krijg je daardoor een speciale eigenschap afhankelijk van de verbonden tegels. Een tweede stap is het kiezen van een nieuwe tegel van de 5 beschikbare tegels in een gemeenschappelijke voorraad om je eigen persoonlijke voorraad terug aan te vullen tot 4 tegels.



Sapiens doet ons een beetje denken aan het alom bekende domino-spel, maar dat uitgebreid met enkele leuke veranderingen : Het leggen van tegels op je eigen spelbord brengt een puzzel gevoel naar boven. Je hebt 2 ladders om punten te scoren : voedsel en bescherming. En die puntenladder die het laagste is zal van belang zijn om te bepalen wie de winnaar is. Er zijn dan ook nog speciale eigenschappen gelinkt aan de 8 verschillende scenes die je op de tegels kan terug vinden, waardoor er een heleboel interacties en verschillende keuzemomenten zijn.


Dit spel werd geschonken door Iello en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.



Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 45 minuten



Reacties

Populaire posts