Concordia + Britannia & Germania uitbreiding

Het is al 2000 jaar ondertussen geleden dat het Romeinse Rijk regeerde over de meeste landen rondom de Middellandse Zee. Met vrede aan alle grenzen, harmonie in de provincies, overal een gelijke wet en een gemeenschappelijke munteenheid, gaf de economie een enorme boost waaruit de  machtige Romeinse dynastie ontstond, terwijl ze verder op haar elan bleef uitbreiden met ontelbare steden. Jij mag nu één van deze dynasties gaan leiden en kolonisten naar de afgelegen gebieden van het Rijk sturen. Ontwikkel je eigen ruilnetwerk en stel de goden goed gezind, en dit alles om als enige winnaar van Concordia gekroond te worden.


Concordia is voor de verandering eens een vredevol strategisch spel met economische ontwikkelingen tijdens de Romeinse tijd. Geen toeval of geluk hier door dobbelstenen te werpen of kaarten te moeten trekken. Nee, de spelers zullen deze keer afhangen van hun strategische capaciteiten. Hou je rivalen nauwlettend in het oog om probeer te achterhalen welke doelstellingen zij nastreven, en probeer ze uiteraard te snel af te zijn door hun plannen te saboteren.


Kolonisten worden vanuit Rome weggestuurd om zich in steden te gaan huisvesten die bakstenen, voedsel, materiaal, wijn en kleding produceren. Elke speler start met eenzelfde set van speelkaarten en verkrijgen extra kaarten tijdens het spel. Deze kaarten dienen tot 2 dingen : Ze laten toe de speler een actie te kiezen, of ze zijn overwinningspunten waard op het einde van het spel.


Concordia is een strategisch spel waarbij je best veel op voorhand kunt plannen en waarbij je de toekomstige zetten van je tegenstander kan inschatten. Elk spel zal anders zijn, en niet enkel door de volgorde van de nieuwe kaarten, maar ook door de modulariteit van de steden. De ene kant van het spelbord toont het volledig Romeinse Rijk met 30 steden, goed voor 3 tot 5 spelers. De andere kant toont het Romeinse Italië met 25 steden, goed voor 2 tot 4 spelers. Zodra alle kaarten verkocht zijn, is het spel ten einde en wint de speler met de meeste overwinningspunten van de verschillende goden.


Nadat jullie het basisspel onder de knie hebben, kunnen jullie de uitbreiding Britannia eens proberen. Deze uitbreiding bevat een dubbelzijdige nieuw speelbord. Slechts 23 steden in 10 provincies op 1 map zal zorgen dat je dichter op mekaar zit. De spelers starten in Londen en Boulogne, en breiden Britannia uit naar het Zuiden. De andere kant bevat een Germania map, met 30 steden in 12 provincies. Hier vinden we als extraatje kastelen en verschillende startposities. De zee kolonisten kunnen hier via de rivieren bewegen wat nieuwe opties in het spel brengen.

Dit spel werd geschonken door PD Verlag en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Concordia is te koop bij Spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : vanaf 13 jaar
Speelduur : 100 minuten

Reacties

Populaire posts