M.U.L.E. The Board Game

Ja, u leest het goed : the board game. Dat komt namelijk omdat M.U.L.E. in 1983 uitgebracht werd als een computerspel. Een spel dat toen wel hoge ogen gooide, en later een klassieker werd. Vandaag is dit spel beschikbaar als een bordspel.


In dit spel ben jij één van de eerste rassen van een galactische federatie die zich industrialiseren. Samen met je mede kolonisten probeer je jezelf te settelen op de verre planeet Irata, met de zogenaamde hulp van een MULE-achtige machine die jullie uiteindelijk allemaal gaan haten. Maar voorlopig is dit het enige wat jullie hebben. Het is te zeggen, de machine samen met je mede kolonisten. Maar op hulp van hen moet je zeker al niet rekenen - maar je kan voordeel uit mekaar slaan.


M.U.L.E. staat eigenlijk voor Multiple Use Labor Element, en de spelers installeren deze mechanische robots om stukken land die ze zich toe te eigenen door hen te laten bewerken. Zij produceren goederen die de kolonisten kunnen gebruiken, met winst verkopen of stockeren om eventueel later nog meer winst uit te halen. Dingen dat deze M.U.L.E. kunnen produceren zijn oa :
* Smithore, een metaal dat de spelers niet onmiddellijk kunnen gebruiken, maar wel kunnen verkopen aan de winkel. De winkel gebruikt deze grondstof om meer MULE's te maken. En aangezien de spelers MULE's nodig hebben, is er altijd vraag naar Smithore.
* Crystite is een luxe mineraal met een erg vluchtige prijs. Eigenlijk is deze grondstof overbodig op deze planeet, maar het kan uitgevoerd worden naar andere planeten met grote winsten. Maar dan moet er weer opgelet worden dat het niet gestolen wordt door ruimtepiraten.
* Voedsel hebben de spelers nodig om acties uit te voeren om zich te ontwikkelen.
* Energie is nodig om de MULE's aan te drijven. Je zult weten hoeveel dit waard is als je zonder komt te zitten.


Er zullen onverwachte overschotten en tekorten van verschillende goederen zijn, waardoor de marktprijzen op en neer gaan. De spelers moeten op voorhand goed plannen en de flexibiliteit behouden om hun plannen aan te passen, aangezien er erg leuke verrassingen op deze planeet kunnen gebeuren. En met verrassingen bedoelen we eigenlijk rampen. De interactie met de andere spelers is voldoende aanwezig. Iedereen zal je graag verder helpen, tenminste als er voor hen ook een voordeel aan vast hangt. De beste kolonist en handelaar zal faam punten ontvangen, fortuinen vergaren en de titel van Eerste Stichter ontvangen, en de winnaar van dit spel worden.


Dit spel werd geschonken door Lautapelit.fi en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.



Aantal spelers : 3-4
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 90 - 120 minuten

Reacties

Populaire posts