New York 1901

Herbeleef de opbouw van het moderne New York tijdens die vroege jaren 1900, wat New York gemaakt heeft tot wat het nu is. Bouw grotere en hogere wolkenkrabbers op enkele van de meest beroemde straten van Lower Manhattan. Bouw één van de 4 legendarische wolkenkrabbers : the Park Row, the Singer, the Metropolitan Life of de majestueuze Woolworth, en maak één van hen het kroonjuweel van jou vastgoedrijk.


Bij New York 1901 gaan de spelers wolkenkrabbers bouwen op een map van het financiële district van New York. De spelers nemen locatiekaarten en gebruiken dan 2 tot 3 van die kaarten om tetris-achtige gebouwen als tegels op het bord te leggen. Eerst komen de bronzen niveau gebouwen aan de beurt, later in het spel kunnen die gebouwen vervangen worden door zilveren en daarna gouden gebouwen.


Als je wil bouwen, zal je wel eerst land moeten zien te verkrijgen. Tijdens je beurt mag je kiezen uit de 2 mogelijke acties : land kopen en bouwen op een land dat je al had, of een gebouw vernietigen om er een nieuw gebouw te zetten. Als je land koopt of neemt neem je één van de 4 kaarten in het midden van de tafel nemen en op diezelfde plaats op het speelveld een werker zetten. Dat land is nu van jou. Je kan nu op zulk land een gebouw uit je voorraad zetten. Vaak zal je meerdere landen moeten nemen, want een gebouw is meestal groter dan 1 landdeel. Het zilveren gebouw kan je pas zetten al je 6 punten hebt, de gouden gebouwen mogen pas vanaf 18 punten gezet worden.


Je moet ook rekening houden met het feit dat je enkel gebouwen van een niveau lager mag vernietigen als je er een nieuw van 1 niveau hoger gaat op bouwen. Het gouden gebouw mag nooit vernietigd worden. Verder vinden we nog de 4 legendarische wolkenkrabbers, die in het spel de meeste punten opleveren. Elke speler kan er hier maar 1 van bouwen.
Zodra er geen landkaarten meer ter beschikking zijn of als een speler minder dan 4 gebouwen te bouwen heeft, is het spel ten einde. Bij de puntentelling krijgt de speler die de meeste gebouwen tegen een openliggende straat heeft gezet 5 punten extra.


Dit spel werd geschonken door Blue Orange Games en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 45 minuten

Reacties

Populaire posts