Res Publica : 2230AD

Res Publica is een spel van Queen Games uit 1991, en Mage Company heeft een herwerkte versie uitgebracht met de welklinkende naam : Res Publica : 2230AD. Het spel werd van zijn middeleeuws jasje ontdaan en in een ruimte-jasje gestoken.


Vooreerst zijn er een heleboel kaarten te vinden in de doos : 60 rassen, bestaande uit de Ornopeans, Terrans, Damakros, Skythris, Aturians en Galaesh. 60 technologiekaarten bestaande uit teleports, clonen, warp snelheid, mijnen, bionische implantaten en mechanische oorlogsvoering. De andere kaarten bestaan uit pilotenkaarten, locaties en planeten, steden, troopers, ruimtestations en puntenkaarten.



De spelers ondernemen een reis naar de toekomst, waar verschillende rassen migreren doorheen de ruimte op zoek naar nieuwe gebieden om zich te vestigen. De intensieve ruilhandel brengen sterke rassen te samen, moedigt nieuwe nedervestigingen aan en promoot de ontwikkeling van een beschaving. Elke speelbeurt is onderverdeeld in 3 verschillende fases : ruilen, tonen en trekken van kaarten.


Elke speler kan in zijn beurt een ruil aanbieden en elke speler kan hierop reageren. Door deze kaarten te gebruiken aan de hand van ruilen en trekken, proberen de spelers 5 identieke ras kaarten te verkrijgen om een ruimtestation te kunnen bouwen. Dat ruimtestation zal het aantal kaarten dat je mag trekken elke beurt verhogen. Je kan ook proberen om 5 identieke technologie kaarten te verzamelen om een stad te bouwen. Die zal je dan weer overwinningspunten opleveren.
Je kan een variant spelen waarbij elke speler een eigen planeet bezit die in 4 verschillende missies verdeeld is. Als er een missie volbracht is, verdien je overwinningspunten, en als alle 4 de missies volbracht zijn is het spel ten einde.


Behalve het verzamelen van een setje en het ruilmechanisme, zal je nog enkele extra kaarten in het spel ontdekken. Zo zijn er nieuwe gebouwen met verschillende mogelijkheden die je toelaten een stad te bouwen die 4 technologiekaarten heeft, of die je extra overwinningspunten opleveren. Op het einde van het spel telt iedereen zijn punten op om de uiteindelijke winnaar te kennen.

Dit spel werd geschonken door Mage Company en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.


 Aantal spelers : 3-5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 1 uur

Reacties

Populaire posts