Gum Gum Machine

Toen ik Gum Gum Machine voor de eerste keer uitgesteld zag staan op de stand van Huch & Friends was ik meteen verkocht. Het spel ziet er uit als een lichte steam punk-achtige machine, maar dan de familie-versie ervan. Een Gum Gum Machine is een machine die wordt bediend door de spelers, waarmee ze Gum Gum's gaan maken. Hoe groter je gum gum, hoe meer punten je scoort.


In de handleiding - die trouwens een verademing is om te lezen in vergelijking met vele andere handleidingen - hebben ze het over een knutselspel. Wel, om het spelbord klaar te zetten zal je wel een beetje moeten knutselen. Het spelbord bevatten allerlei hendels, schakelaars, pijpleidingen en tandwielen, en de meeste ervan kunnen bewegen.


Als de machine klaar staat, en alle gum gum schijfjes, inclusief de zwarte deksels , in het stoffen zakje zitten, kunnen we van start gaan. Eerst moet de machine nog gevuld worden met gum gums, die uit de zak worden getrokken. De spelers kiezen ook nog met welke gum gum meter ze gaan spelen. Dat zal de lengte van het spel bepalen. De spelers werken om beurt met de machine, met de wijzers van de klok mee. Als je aan de beurt bent, moet je eerst de machine aanzetten. Daarvoor schuif je met de startschuiver naar links of rechts, en haal je de hendel weg. Haal de hendel weg en kijk wel getal eronder zit. Daarna gaat de hendel er terug op. Nu zoek je op het speelbord de schakelaar met dit getal. Die mag je activeren. Volg nu vanuit deze positie van de schakelaar de bijbehorende buis, die je verder zal leiden naar andere machine onderdelen.


Onderweg probeer je zoveel mogelijk gum gum schijfjes op te pikken en in je meter te zetten. Zodra je echter een zwart deksel pakt, is je gum gum klaar. De hoogte van je gum gum in je meter zal het aantal punten bepalen. Je probeert zo lang mogelijk de buis te volgen, zodat je zoveel mogelijk verschillende schijfjes kunt nemen, want een gum gum bestaat uit verschillende kleuren. Je beurt zal ten einde zijn als de buis ophoudt, of als je een actie uitvoert waar geen buis meer verder gaat, of als je een gum gum maakt.


Enkele machine onderdelen die je kan tegenkomen zijn opslagplaatsen. Hier mag je er 1 van nemen. Staat onder die gum gum een afbeelding, moet je je actie vanaf die plaats verder zetten. Kom je bij een ketel, mag je hierin roeren door de ketel een kwart verder te draaien. Daardoor is het zelfs mogelijk om schijfjes bij je tegenstanders te gaan stelen. Kruisschakelaars bestaan uit 2 schakelaars, waarvan het symbool tussen deze 2 van toepassing is voor jou. Een lopende band produceert schijfjes, maar je kan niet zien wat er op ligt. Door achteraan een schijfje bij te steken, komt er vooraan een schijfje voor jou uit.Verder vinden we nog kwaliteitscontroles, een onderhoudswijzer, een drukwijzer en een toevallig steekproef.
Het spel is afgelopen als iemand minstens 30 punten heeft verzameld. Aan de slag maar !Gum Gum Machine werd geschonken door Huch & Friends en is het spel van de maand januari bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts