El Grande - big box

El Grande - dat al in 1995 het licht zag - vierde vorig jaar zijn 20-jarig bestaan. Daarom werd er een nieuwe versie in een super grote doos uitgebracht : de El Grande Big Box, inclusief alle uitbreidingen die er in die 20 jaar verschenen zijn.


Bij El Grande nemen de spelers de rol aan van een 'Grandes' in het middeleeuws Spanje. De macht van de koning is aan het verzwakken, en de machtige adel wedijveren voor de controle over de verschillende regios. Om de controle te verkrijgen trek je 'caballeros' of ridders, wat in dit spel je mannetjes zijn, en plaatst deze in je hof (nee, niet je tuin) en laat deze vervolgens op het speelbord verschijnen om de controle over de verschillende regios te verkrijgen. Na elke 3de ronde volgt er een puntentelling, en na de 9de ronde wint de speler met de meesten punten.


In elke van de 9 rondes selecteer je één van je 13 krachtkaarten om te bepalen wie er mag beginnen, en hoeveel caballeros je mag verplaatsen van de voorraad naar je hof. Een beurt bestaat dan uit het kiezen van 1 van de 5 actiekaarten die uitzondering op de standaard regels toelaten en waarmee je extra punten kunt scoren. Ze bepalen ook hoeveel caballeros je van je hof naar het speelbord mag verplaatsen. Je mag ten allen tijden caballeros in de geheime toren werpen ipv op het speelbord te zetten. Normaal gezien mag je je mannetjes enkel in gebieden inzetten die grenzen aan een gebied waar de koning aanwezig is. En de belangrijkste regel bij El Grande is dat niets in of uit de regio mag bewegen waar de koning staat.


Eén van de 5 acties die altijd ter beschikking is, is het bewegen van de koning naar een ander gebied. De andere 4 acties zullen altijd verschillen van ronde tot ronde. Jou doel is om een meerderheid aan mannetjes in zoveel mogelijk gebieden te krijgen, maar ook in de geheime toren, en dit tijdens de 3 puntentellingen. Via een persoonlijke wijzer zal je in het geheim aanduiden hoeveel mannetjes naar welk gebied brengt, zodat het altijd erg spannend en inschatten wordt wat de tegenstanders gaan doen. Elke regio scoort afzonderlijk, en als je de meerderheid hebt in het gebied waar de Grande of de koning staat, krijg je 2 punten extra. De uitbreidingen die bij deze big box te vinden zijn :
  • Grand Inquisitor & Colonies
  • King & Intrigant
  • King & Intrigant : players edition
  • King & Intrigant : special cards
  • 20ste verjaardag uitbreiding

Dit spel werd geschonken door Hans im Gluck en is vanaf september het spel van de maand bij Het Geel Pioneke.
El Grande Big Box is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 90 minuten

Reacties

Populaire posts