Oceanos

Oceanos is een spel waarbij de spelers een avontuur beleven in de diepe oceaan. Ze gaan de nog onbekende oceaan verkennen met hun eigen aanpasbare duikboot. Onderweg proberen ze zoveel mogelijke soorten vissen of zeedieren te vangen, of gaan ze op zoek naar schatten. Je dient wel op te letten voor het Kraken monster, want die kan je negatieve punten opleveren.


Het artwork van dit spel is fantastisch. Niet alleen de doos, de handleiding en de tekeningen zien er geweldig uit, maar ook het spelmateriaal zelf is van prima kwaliteit. En gek genoeg : er zit geen spelbord bij dit spel.
Bij de aanvang van het spel krijgt elke speler een eigen duikboot, bestaande uit 5 onderdelen : een schroef, een motor, een cabine met 1 of meerdere periscopen, een opslagtank/aquarium voor de vissen en een soort van docking voor je scuba duikers. Al deze onderdelen zijn van niveau 1, en gedurende het spel kan je deze upgraden naar niveau 2 en niveau 3. Het spel speelt zich in 3 rondes. Elke ronde bestaat uit 5 (afhankelijk van het aantal spelers) aparte rondes die elk 5 fases hebben. In ronde 1 speelt men met de ronde 1 kaarten, in ronde 2 met de ronde 2 kaarten en in ronde 3 met de laatste stapel ronde 3 kaarten.


De startspeler is de kapitein en geeft alle andere spelers evenveel kaarten als er periscopen op hun cabine staat + 1 extra. Een niveau 1 cabine heeft 1 periscoop, niveau 3 heeft er 3. Alle spelers kiezen nu uit deze kaarten 1 kaart en leggen deze gedekt voor zich neer. De overschot van kaarten gaat naar de kapitein en hij kiest dan ook 1 gedekte kaart. Tegelijkertijd worden de kaarten open gelegd. Bij ronde 1 zal er zo bovenaan een rij van kaarten bij elke speler ontstaan. Daarna is de volgende speler kapitein, en herhaling we dit nog 4 keer. Daarna begint ronde 2 en die kaarten komen net onder de kaarten van ronde 1 te liggen. De kaarten van ronde 3 komen helemaal onderaan te liggen.


Op deze kaarten staan allerlei vissen en zeedieren, schatten, koralen en kristalen, maar ook ogen van Kraken en upgrade symbolen. Op het einde van het spel brengen de horizontaal en verticaal grenzende koralen je 1 punt per kaart op. De speler die de meeste kraken ogen op een rij heeft gespeeld op het einde van een ronde krijgt strafpunten. Speel je eerst een kristal, en daarna een upgrade symbool, mag je een willekeurig onderdeel van je duikboot van niveau 1 naar niveau 2 upgraden. Als je bijvoorbeeld je docking stuk upgrade, kan je 2 ipv 1 scuba duiker meenemen.
Speelde je kaarten waarop een groene EN een gele kristal staan, en kom je dan een upgrade symbool tegen, mag je een niveau 2 stuk upgraden naar niveau 3. Neem je in dit geval de motor, kan je daar 2 ipv 3 benzine tanken op leggen.


Met een benzinetank kan je bij het spelen van een kaart niet 1 maar 2 kaarten plaatsen. Verbeter je jou schroef, levert deze op het einde van elke ronde zoveel punten op als op de schroef staat. Laat je ergens een scuba duiker te water, zal deze op het einde van het spel recht naar boven zwemmen, en elke schatkist die hij tegenkomt meenemen. Die kunnen 2 tot 4 punten opleveren. En dan zijn er nog de verschillende soorten vissen die je op 1 rij van je kaarten kan vinden : voor elke soort krijg je 32 punten. Maar let wel op je aquarium in je duikboot : je zult moeten upgraden om meer soorten te kunnen vangen. Op het einde van elke ronde heeft iedereen nog de mogelijkheid om een deel van zijn duikboot up te graden. Helemaal op het einde van het spel is er nog een aparte puntentelling.


Dit prachtig vorm gegeven spel is een ideaal familiespel : erg gemakkelijk, eenvoudig regels en erg vlot en snel te spelen. Zijn jullie klaar om de onderwaterwereld te ontdekken ? Een Engelstalig filmpje van Zee Garcia kan je hier bekijken :



Dit spel werd geschonken door Iello en is in november het spel van de maand bij Het Geel Pionneke.
Oceanos is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 - 45 minuten


Reacties

Populaire posts