Jorvik

Enkele 10-tallen jaren lang, gedurende de tijd van de Vikingen, werden delen van Engeland bezet door de Noormannen, die we allen kennen van hun gruwelijke manier van veroveren : helden met bijlen en aksen en ruige blonde kerels. Onder hun invloed werd er één van de grootste steden omgevormd tot een bloeiende centrum van ruilhandel en vakmanschap.


De Vikingen noemden deze stad en zijn omgevend koninkrijk 'Jórvik', die jullie waarschijnlijk vandaag allemaal kennen onder de naam York.
Bij dit spel zullen de spelers de rol aannemen van een leidinggevende Viking. De spelers verzamelen prestige punten door goederen te ruilen, grote uitbundige feestjes te geven,  door het financieren van plunderingen, het helpen opstarten van vaklui en het inhuren van soldaten die de stad moeten verdedigen tegen de steeds terugkerende invasies. De speler met de meeste prestige punten op het einde van het spel is de winnaar.


Eigenlijk is dit spel een remake van Koopmanshuis (Die Speicherstadt) van 2010. De spelers krijgen kaarten via een gemeenschappelijk spelbord aan de hand van een uniek worker-placement systeem, en door een uniek bied mechanisme om hun rijk op te bouwen. Maar Jórvik bevat 2 versies : een basisspel dat gelijk loopt met Koopmanshuis, en een meer geavanceerde versie dat ook hetzelfde is als Koopmanshuis maar dan met de uitbreiding Kaispeicher. Ik durf wedden dat er velen zitten te wachten om dit spel van Stefan Feld een keertje te proberen, al was het maar omdat ze voorheen Koopmanshuis nog nooit gespeeld hadden.

Een Engelstalig filmpje van Man vs Meeple kan je hier bekijken :Dit spel werd geschonken door Eggertspiele / Pegasus Spiele en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 45 - 90 minuten

Reacties

Populaire posts