Great Western Trail

"Great Western Trail" voert je terug naar het Wilde Westen in de periode dat onverschrokken cowboys grote veestapels door de eindeloze prairie loodsten. Je opdracht als rancher is om zo veel mogelijk koeien (en liefst nog van de beste rassen) van je weidegrond naar het station in Kansas te drijven en daar op je trein te zetten naar de meest winstgevende steden. Onderweg moet je vele gevaren trotseren zoals droogte, overstromingen en rotslawines, en onderhandelen met indianen om door hun gebied te mogen trekken. Een hele opgave dus om je kudde heelhuids op het eindpunt te krijgen. Gelukkig kom je onderweg allerlei handelsposten tegen, waar je je imperium kan uitbouwen door extra werkkrachten in te huren, eigen gebouwen op te richten, waardevollere koeien te kopen, je spoorbereik te verbeteren enz.


Iedere speler start met een bordje dat zijn ranch symboliseert. Initieel zijn een hele hoop mogelijkheden afgedekt, maar die zal je in de loop van het spel vrijspelen. Ook je werkkrachten worden hierop bijgehouden. Daarnaast heb je nog een set van privé-gebouwen die je kan oprichten en een standaard vee(kaart)stapel. En uiteraard krijg je nog wat geld voor onkosten...De essentie van het spel is eigenlijk vrij simpel: je trekt 4 kaarten op hand van je veestapel (je kudde voor deze tocht) en je cowboy-pion vertrekt vervolgens vanaf de beginpositie in de pairie. Tijdens je beurt verplaats je eerst je cowboy langs de route van gebouw tot gebouw (eventueel met betaling van kosten aan de bank of andere spelers) en op je eindpunt mag je de acties van het gebouw uitvoeren, of een specifieke hulpactie die je al hebt vrijgespeeld. Op het einde van je beurt mag je je kudde opnieuw aanvullen als er dieren verloren/verkocht zijn.
Eens aangekomen in Kansas begint het vaste verkoopritueel. Eerst komen er tot 3 maal toe nieuwe werkkrachten of gevaren in het spel. Dan wordt je inkomen berekend op basis van de waarde van de verschillende rassen in je kudde. En ten slotte mag je je vee afleveren in een stad langs de spoorweg, waarbij je dit markeert door een schijfje van je ranch op de stad te plaatsen. Enige planning is hier ook nuttig, want je mag elke stad maar 1 keer bevoorraden.

Je locomotief speelt hierbij een belangrijke rol: hoe verder je op de spoorweg staat, hoe minder transportkosten je zal moeten betalen. Langs de spoorweg kan je trouwens stations oprichten die enerzijds extra acties geven en anderzijds bonuspunten opleveren op het einde. Bonuspunten kan je bovendien ook verdienen door objectief kaarten te spelen. Die verdien je via acties en komen in je veestapel terecht. Wanneer je ze op hand hebt kan je ze dan uitspelen, maar let op: als je niet aan de voorwaarden kan voldoen leveren ze strafpunten op.


Op het einde van het spel is er een puntentelling van de verschillende onderdelen (a la Agricola) waarvoor de nodige scoreblaadjes zijn bijgeleverd.
Je ziet het, "Great Western Trail" vertrekt van een simpel concept en voegt daar verschillende lagen van complexiteit aan toe zonder echt ondoorzichtig te worden, en dit alles binnen een boeiend thema. Wie zin heeft in een stevig en meeslepend spel zal aan "Great Western Trail" een hele kluif hebben, genre T-bone steak. Een schot in de roos wat ons betreft!


Een fimpje van Drive Thru kan je hier bekijken :


Dit spel werd geschonken door Pegasus Spiele en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.
Great Western Trail is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 75 - 750 minutenReacties

Populaire posts