Star Trek Ascendancy

Star Trek is één van die franchises waarin jaarlijks meerdere spellen en/of uitbreidingen verschijnen. Soms zijn het bestaande spellen die in een Star-Trek-jasje gegoten worden (denk Monopoly, Risk etc) maar meestal zijn het originele spellen waarbij het rijke universum wordt gebruikt als achtergrond voor een boeiend concept. "Star Trek Ascendancy" valt in deze laatste categorie en richt zich op liefhebbers van ruimte-exploratie en conflictspellen.


Een opvallend kenmerk van het spel is dat het bedoeld is voor exact 3 spelers, die elk één van de oorspronkelijke ruimterijken voor zich nemen (Federatie, Klingon en Romulan). De manier waarop de handleiding is geschreven doet echter vermoeden dat er nog een uitbreiding of twee op komst is (Ferengi, Cardassian, Borg, ... keuze genoeg). De speldoos is hier trouwens op voorzien: het is een grote, ruime doos met volop plaats voor extra materiaal.


Zorg ook voor een grote tafel, want het aanbevolen speeloppervlak is ongeveer 1x1m, met nog wat extra plaats voor de spelerstableaus en de gemeenschappelijke voorraad. Die ruimte is nodig omdat de thuiswereld van elke speler zich aan de rand van het speelgebied bevindt, waarna exploratie gewijs verbindingswegen worden gelegd en nieuwe systemen worden ontdekt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van losse tegels, zodat geen twee spellen hetzelfde zullen verlopen. In de aanloopfase geeft dit de kans om je rijk al in een bepaalde richting te ontwikkelen, maar wanneer twee fracties elkaar ontmoeten, het "First Contact", beginnen de intriges pas echt. Ga je voor het conflict, of sluit je allianties met de kans dat die vroeg of laat verbroken worden?


Een ronde begint met het bepalen van de speelvolgorde door middel van een biedsysteem. Daarna is er de actiefase, waarbij elke speler telkens een volledige beurt afwerkt. Die begint met een bouwfase waar je de keuze hebt uit volgende mogelijkheden: een ruimteschip, een productie-eenheid, een onderzoekscentrum, een cultuur centrum, het koloniseren van een primitieve wereld en het upgraden van wapens of schilden. Daarna is er de commandofase. Iedereen start met 5 commandofiches, maar dat aantal kan groeien naargelang je vooruitgang. Per fiche mag je een van volgende commando's uitvoeren: een ruimteschip verplaatsen, een ruimtegevecht starten, een planeet veroveren, culturele heerschappij opeisen, een vloot of starbase oprichten, een onderzoeksproject starten, een afgewerkt project activeren. Op het einde van een ronde is er de productiefase: hier verdien je resources, worden uitgeputte fiches gereactiveerd en bepaalde bronnen aangevuld. Hier wordt ook gekeken of er een winnaar is. Dit kan door ofwel een militaire overwinning, wanneer je 3 thuiswerelden controleert, ofwel door een culturele overwinning, wanneer je 5 ascendancyfiches hebt (die kosten elk 5 cultuurfiches).


Er valt natuurlijk nog veel meer te zeggen over alle acties, maar ik ga mij hier beperken tot de beweging. Je kan namelijk gewoon bewegen met impulssnelheid (standaard 2 vakjes per schip), maar je kan ook in warp gaan. Hierbij kan je warpfiches opsparen, en wanneer je beslist uit warp te gaan mag je 1 systeem per fiche bewegen. Zo is het mogelijk om in 1 beweging naar een compleet andere uithoek van de Melkweg te vliegen, wat het lastig maakt voor je tegenstanders om je bedoeling in te schatten.


"Star Trek Ascendancy" is een ruimtespel dat de sfeer van het Star Trek universum perfect weet op te roepen. De regels zijn niet moeilijk en na enkele beurten ben je volop aan het exploreren. De verschillende mogelijkheden, de specifieke eigenschappen van de fracties en de steeds wisselende opbouw van de speelwereld zorgen ervoor dat elk spel anders zal zijn. Enig minpunt is misschien net de fixatie op 3 spelers, omdat dit een ongebruikelijk aantal is. Maar met een gepast gezelschap zal je je zeker niet beklagen over de keuze van "to boldly go where no one has gone before".
Ensign, engage!

Dit spel werd geschonken door Gale Force Nine en is vanaf april het spel van de maand bij Het Geel Pionneke. 
Star Trek Ascendancy is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.

Aantal spelers : 3
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur :90 - 180 minuten

Reacties

Populaire posts