Tembo / Twenty One / Qwinto kaartspel

Tembo

Het is één van de mooiste en indrukwekkendste natuur fenomeen ter wereld : de grote migratie. Ik heb ooit het voorrecht gehad dit te mogen aanschouwen en het is spectaculair.


Miljoenen gnoes, zebra's en antilopes passeren de Mara rivier in Afrika. Water is daar het belangrijkste element, want water betekend leven. Maar water bevat ook een gevaar : krokodillen en leeuwen langs de waterkant houden het overstekend wild nauwlettend in de gaten. Gelukkig zijn er nog Tembo's - olifanten - die het geen probleem vinden om de dieren veilig aan de overkant te helpen.


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 minutenTwenty One

Elke speler krijgt een verschillende scoreblad in het begin van het spel. Daarop staan 5 horizontale rijen met 6 gekleurde dobbelstenen in elke rij. De getallen zijn op elk scoreblad hetzelfde, enkel de volgorde van de kleuren zal verschillen.Om punten te scoren moet de speler de dobbelstenen vullen met getallen, maar ze moeten alle 6 de dobbelstenen vullen in een rij voordat ze aan de volgende rij mogen beginnen. De actieve speler dobbelt met 6 gekleurde dobbelstenen die overeenkomen met de kleuren op elk scoreblad. Alle 1-en moeten gehouden worden, en de andere resultaten mogen opnieuw geworpen worden. Daarna kunnen alle spelers de dobbelstenen gebruiken om 1 of meer dobbelsteen op hun blad in te vullen, maar dan enkel als de dobbelsteen van de overeenkomstige kleur een waarde gelijk of kleiner heeft dan wat op het scoreblad staat.Wil je geen nummer invullen, moet je het meest linkse vakje doorstrepen, waardoor je daar geen punten voor krijgt. Zodra als alle vakjes in een rij vol zijn of doorstreept, mag je aan de volgende rij beginnen. Als iemand zijn 5e rij klaar heeft, is het spel gedaan en worden de punten opgeteld.

Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 15 minuten

Qwinto kaartspel 


Qwinto het kaartspel is de kaartvariant van het dobbelspel Qwinto. Net als bij het oorspronkelijk spel heeft elke speler een eigen scoreblad, en ze proberen de getallen 1 tot 18 in te vullen in de lege vakjes van de 3 rijen. In een rij moeten de lage getallen links komen te staan van de hogere nummers, en een nummer kan ooit herhaald worden.
 


Bij de kaartvariant zitten ook nog 32 kaarten met getallen van 0 tot 6 en -2 in de 4 kleuren. Elke speler start met een willekeurig setje van 3 kaarten op hand, en 4 kaarten worden open op tafel gelegd. Tijdens de speelbeurt legt de speler een kaart vanop hand op één van de 4 kaart op tafel, de waardes worden opgeteld met de 2 grenzende kaarten. Dat getal (en kleur) kan elke speler op hun scoreblad invullen. Als dat getal minder is dan 1 of alle kleuren zijn grijs, mag niemand iets schrijven. Als de actieve speler niets op zijn scoreblad kan schrijven, moet hij een kruisje zetten bij de strafpunten. Op het einde van een beurt mag je kaarten bijtrekken tot je er terug 3 hebt.
Zodra een speler zijn 2 rijen vol heeft, of alle 4 de strafpunten zijn aangekruist, is het spel ten einde en worden de punten opgeteld.

Aantal spelers : 1-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 minuten 
Tembo, Twenty One en Qwinto kaartspel zijn te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.
Deze 3 spellen werden geschonken door NSV en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.

Reacties

Populaire posts