Codinca (nieuwe versie)

Codinca werd al in 2012 aan het bestand van Het Geel Pionneke toegevoegd. Jammer genoeg zat dit spel in een kartonnen doosje - het was een soort van demo - en nu is het een volwaardig spel.Codinca is als het ware een soort van replica van een altaar bovenop een stenen tempel uit Yucatan.
Volgens lokale legendes zou er in de tempel grote schatten begraven zijn, maar niemand heeft die ooit kunnen vinden. Daarvoor zal deze tablet of altaar dienen : door bepaalde combinaties te maken met de in steen uitgekerfde patronen, zou de tempel zich openen, in een stevige 'Indiana Jones' stijl.

In het spel kunnen 4 spelers het tegen mekaar opnemen. We vinden een bord verdeeld in 16 vakjes, waarop 4 keer 4 verschillende tegels liggen. Sommigen van die tegels hebben een zilveren kant, sommigen hebben een gouden kant. Elke speler speelt dus met 4 tegels.
In het begin van het spel mag iedereen 4 schijfjes trekken. Daarop staan patronen die je moet trachten te vormen gedurende het spel. Lukt je dat, mag je zulk een schijfje open leggen. De persoon die als eerst al zijn schijfjes open heeft liggen, is de winnaar en kan de tempel betreden om de schat te bewonderen.

Om de beurt moet een speler 2 aangrenzende tegels wisselen van plaats, waarvan er 1 van jouzelf is. Daarna moet je nog 1 willekeurige tegel omdraaien (van goud naar zilver of andersom). En zo tracht je het gewenst patroon te vormen. Daarnaast heb je nog enkele speciale akties die je kan doen, zoals een hele rij omflippen, of een vierkant van tegels roteren, of met de piramide een rij blokkeren enz ... En om het nog wat moeilijker te maken, krijgt iedereen een gedekte tegel die je gedurende het spel mag omdraaien, om alle tegels deftig door mekaar te schudden.


Het ziet er abstract uit, maar het speelt erg vlot en erg snel. Na 1 spelletje wil je onmiddellijk opnieuw om revanche te nemen. En dat kan zeker door de korte speelduur.

Dit spel werd geschonken door Backspindle Games Ltd. en is vanaf augustus te spelen bij Het Geel Pionneke.
Codinca editie 2016 is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten
Aantal spelers :  2 - 4

Reacties

Populaire posts