Nieuwe spellen van Piatnik voor Spiel Essen 2017

We mochten reeds alle nieuwe Piatnik spellen ontvangen die op Spiel 2017 aan het publiek gepresenteerd gaan worden. Hier volgt een kort overzicht.

Bumpi


De dobbelstenen in Bumpi zijn uniek, en wel op zulke manier dat ze niet rollen.... ze stuiteren. De dobbelstenen zijn eigenlijk 5-zijdige voorwerpen waarbij 4 van de zijdes aan de 5e vast hangen. Om te rollen zal je de dobbelsteen over de tafel moeten duwen, zodanig alle zijdes plat worden, en laat de dobbelsteen dan opspringen.
Alle spelers krijgen een kaart met daarop een taak in het begin van elke ronde.  Soms wil je een dier vinden, soms een kleur, en vaak beiden. Je moet blijven dobbelen totdat iemand een oplossing kan vinden en de kaart wint. De speler die als eerste 5 kaarten heeft wint het spel.

Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 5 jaar
Speelduur : 20 minuten


Shop Hop


De spelers van Shop Hop moeten de 8 winkels bezoeken en iets aankopen, maar dat moet sneller gebeuren dan alle andere spelers. Om te kunnen bewegen moeten ze aan een wiel draaien om te zien welke van de 6 gekleurde wegen ze mogen gebruiken, en dit doen ze elke beurt.
Bepaalde winkels blijken gesloten als je er aan komt, maar je kan binnen geraken door gebruik te maken van de sleutel, of door met een beetje geld te wuiven.

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 6 jaar
Speelduur : 30 minuten


Pix box


De actieve speler legt 6 willekeurige transparante kaarten op de tafel. Deze kaarten hebben 1 of meerdere blauwe vierkanten, en die vierkanten zijn geschikt in verschillende patronen. Daarna legt de speler er een rode opdrachtenkaart bij, en iedereen moet - zonder de kaarten aan te raken - trachten te visualiseren hoe ze 1 of meerdere kaarten moeten rangschikken om de figuur op de opdrachtenkaart na te maken.


Zodra een speler denkt dat hij of zij de oplossing heeft, geeft deze een gil en tracht hij deze figuur na te maken. Als de persoon correct is, mag deze de gebruikte kaarten houden. De speler die op het einde van het spel de meeste kaarten kan verzamelen, is de winnaar.

Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 10 minutenGho...Gho...Ghosty


Deze keer trekken we naar het pretpark. In plaats van gewoonweg te gapen naar de attracties, zullen de spelers de controle krijgen over hun eigen spooktreintje en het opnemen tegen de anderen om zo ver mogelijk te rijden en de meeste passagiers te krijgen. Beurtelings zullen de spelers de rol van Mr. Ghosty krijgen. Ze mogen dan 2 kaarten de spooktrein nemen. Als de spooktrein een bepaalde lengte bereikt, gaat deze beginnen rijden. En als alle 75 wagonnetjes weg zijn zal er gekeken worden wie de meeste passagiers heeft om te bepalen wie er gewonnen is.

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 7 jaar
Speelduur : 20 minutenRummy 17


Rummy 17 is min of meer een standaard rummy spel. Bij de start van een ronde worden er 5 doelkaarten gekozen van de stapel, en op het einde van de ronde krijgt elke speler die aan het doel voldoet daarvoor punten. Tijdens een spelbeurt trekt een speler de bovenste kaart van de trekstapel of de aflegstapel. Als ze van de trekstapel trekken, krijgen de andere spelers de mogelijkheid om de bovenste kaart van de aflegstapel te nemen. De speler moet een setje afleggen van minstens 3 kaarten en op het einde van de beurt moet deze een kaart afleggen. Na een vooraf bepaald aantal rondjes, wint de speler met de hoogste punten.

Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 20 minuten


Chicken out !


Kippen en vossen spelen de hoofdrol in dit spel. De spelers zullen beurtelings kaarten omdraaien van hun stapels, de waardes toevoegen of verminderen aan een som, en hopen dat ze niet over de 21 gaan.  Als dat wel het geval is, moet die speler alle omgedraaide kaarten nemen. De spelers kunnen kiezen om te stoppen (chicken out), maar soms moet je risico's nemen om te winnen.
4 verschillende soorten vossen liggen op de loer langs de kaarten, en zij kunnen de omgedraaide som manipuleren door ze te verhogen of zelfs terug op 0 te zetten.

Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : vanaf 7 jaar
Speelduur : 30 minuten


Wild Shots


Wild Shots is een spelletje slagen halen. De speler willen slagen winnen om daarmee de andere spelers te kunnen beschieten, en daarmee schade aan te brengen. Het is namelijk zo dat tegen het einde van de 4e ronde, de speler met de minste schade, de nieuwe sheriff van Silver City zal worden.

Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : vanaf 7 jaar
Speelduur : 30 minuten


Caro Cane


Caro Cane is een herwerkt design van Alex Randolph waarbij de jonge spelers kaarten krijgen die een afbeelding in waterverf heeft van een hond met daarbij 2 andere voorwerpen, zoals een boom, een schip, een hoed, een auto, een kat, de maan, een bal, een jongen of een meisje ...
De spelers proberen de kaarten met overeenkomstige karakteristieken in de juiste plaats te leggen, en dit zo snel als mogelijk is om als eerst van al je kaarten vanaf te geraken.

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 4 jaar
Speelduur : 20 minuten


Circo Delfino


Tot slot  stellen we jullie nog Circo Delfino voor. De spelers gaan op zoek naar de juiste combinaties van gekleurde dolfijnen, en ze doen dit zo snel als mogelijk. Er is zelfs de mogelijk om dolfijnen met primaire kleuren - rood, geel, blauw - te combineren om zo de juiste secondaire kleur dolfijn te maken. Ideaal spelletje om de jongste spelers kleuren en het mengen van kleuren te laten leren.

Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 6 jaar
Speelduur : 25 minuten

Al deze spellen werden geschonken door Piatnik en zijn vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.

Reacties

Populaire posts