PaaranoiaOf paaranoia (geen typfout) een erkende fobie is, durf ik betwijfelen. Het gelijknamige spel draait om de angst om twee dezelfde kaarten te verwerven. De stapel van 55 kaarten bevat één kaart met het nummer 1, twee kaarten met het nummer 2, … tot en met tien kaarten met het nummer 10. Nadat alle kaarten geschud zijn worden er vijf kaarten gedekt uit het spel verwijderd.

Elke speler krijgt één kaart en legt die open voor zich neer. De speler met de laagste kaart begint en trekt een nieuwe kaart van de stapel, of past en laat de beurt aan zich voorbijgaan.


Indien de getrokken kaart niet matcht met de reeds openliggende kaart, is de volgende speler aan de beurt. Vormen beide kaarten echter een paar, dan moet de speler een van beide kaarten apart houden, de waarde ervan telt mee als strafpunten. De ronde eindigt meteen (iedereen levert zijn kaart in en trekt een nieuwe).

Kiest de actieve speler voor de tweede optie (‘passen’) eindigt de ronde meteen, en dient deze de laagste openliggende kaart als strafpunten te innen. ‘Strafpuntenkaarten’ blijven het hele spel geldig en worden niet opnieuw door de stapel geschud.

Overschrijdt een speler het vooropgestelde aantal strafpunten, eindigt het spel. Degene met de minste strafpunten wint.

Dit spel werd geschonken door Amigo en kan vanaf juli gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Foto's van de speldagen kan je op onze fotoblog vinden.


Aantal spelers : 2 - 8
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 15 minuten 

Reacties

Populaire posts