Everdell

Everdell is een prachtige vallei die in de schaduw ligt van enorme grote bomen en waardoor talrijke beekjes lopen. In het midden van de vallei staat een grote boom met de naam 'Ever Tree'. Deze boom biedt bescherming en grondstoffen aan de bewoners van de vallei. Daarom willen deze wezentjes zich in deze buurt gaan settelen, en jij mag hen daarbij helpen.Op het eerste zicht is dit een juweeltje van een spelbord. De 3-dimensionale boom die verrijst bij het opzetten van het spel zullen zeker de blikken van naburige speeltafels naar de jouwe trekken. Het artwork ziet er zeer gelikt uit, en de mysterieuze doos doet verlangen naar te kijken wat er allemaal in zit.


Je kan dit spel klasseren als een luchtig tot medium worker placement spel. Je start met 2 mannetjes, de andere 4 gaan in de boom. 4 speciale evenement kaarten komen een tak lager te liggen, en elke speler krijgt 5 of meer kaarten - afhankelijk van je speelpositie - van de stapel kaarten. Verder komen er ook nog 8 kaarten in het midden van het speelveld te liggen. De overschot is de trekstapel, en daar is een speciale plaats voor voorzien in de stam van de boom. Nadat de boskaarten langs de kant en de grondstoffen langs de rivier geplaatst werden, kan gestart worden met het spel.

De spelers spelen beurtelings, en ze mogen telkens 1 van de 3 acties uitvoeren. Eén van die acties is het plaatsen van je mannetje op een vakje. Je doet dit om grondstoffen te krijgen, of om een gebeurtenis uit te voeren. Er zijn 2 soorten symbolen waar je mannetjes mag op zetten : een open en een gesloten. Op een open symbool mogen eender hoeveel mannetjes staan, op een gesloten slechts 1 iemand. Eenmaal je mannetje ergens staat, mag je de bijhorende actie uitvoeren.
Er bevinden zich plaatsen op het speelbord, in de boom, op de boskaarten en op gebeurteniskaarten.
Een gebeurteniskaart zal bij langs je stad komen te liggen als je deze kiest. Er is ook nog een dagplaats, waar daar mag je enkel in de herfst gaan staan. Het spel is namelijk opgedeeld in lente, zomer en herfstseizoen.


Een 2e actie die je mag uitvoeren is een kaart spelen vanaf je hand of je speelt een kaart die open in het midden ligt. Deze kaart komt bij in jou stad, en die kan maximum uit 15 kaarten bestaan. Je moet wel eerst de nodige grondstoffen betalen om een kaart te kunnen spelen in je stad.  Deze kaarten kunnen uit gebouwen bestaan, maar ook uit wezens, de inwoners van de stad.De 3e actie die je kan doen is voorbereiden op het seizoenseinde. Deze actie doe je normaal eenmaal een speler al zijn beschikbare mannetjes heeft ingezet, en geen kaarten meer wil spelen. Zodra je dit doet, krijg je ook extra mannetjes bij voor het volgende seizoen. Op het einde van een seizoen zullen ook bepaalde kaarten geactiveerd worden in je stad, waardoor je grondstoffen of kaarten kunt ontvangen. Het is dus mogelijk dat er verschillende spelers in verschillende seizoenen zijn. Uiteindelijk worden de punten geteld als alle spelers herfst hebben uitgespeeld.


Dit spel heeft geen verrassende nieuwe spelmechanismes, maar het zit wel erg goed in mekaar. En alleen al voor de looks wil je dit spel zeker eens op tafel leggen. En er is geen excuus als je geen spelpartner vindt, want je kan dit spel ook solo spelen.

Dit spel werd geschonken door Game Salute / Starling Games en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.Aantal spelers : 1-4
Leeftijd : vanaf 13 jaar
Speelduur : 40 - 80 minuten

Reacties

Populaire posts