Planetarium

Begin jaren 80 was ik enorm onder de indruk van de originele serie van 'Cosmos', een wetenschappelijk programma dat het zonnestelsel op onderhoudende wijze trachtte te verklaren. Het was dan ook een aangename verassing om op de cover van de speldoos een quote van Carl Sagan, wetenschapper en toenmalige presentator, terug te vinden.

Planetarium is een bordspel dat het ontstaan van een zonnestelsel als thema heeft. Jonge planeten cirkelen in nog grillige banen rond een zon en pikken onderweg zwevende materie op van verschillende elementen. De aard en hoeveelheid van deze elementen zal bepalen of de planeet zal evolueren naar een aarde-achtige wereld waar leven zal kunnen bloeien, of dat het een hels inferno wordt zonder overlevingskans. De spelers zullen dit proces kunnen sturen aan de hand van evolutiekaarten die punten opleveren, om tot een eindsituatie te komen die hun de beste score oplevert volgens hun finale doelstellingen.


Het spel wordt geleverd in een stevige kartonnen doos met een fraaie afbeelding van een komeetinslag. De achterkant toont een kort overzicht van het spelverloop en geeft een goede indruk van wat er te verwachten valt. Het spelbord van Planetarium stelt een zonnestelsel met verschillende omloopbanen voor waarin 4 planeten en een hele hoop materie kloksgewijs rondcirkelen. De fiches die hiervoor gebruikt worden zijn duidelijk en stevig, enkel de kaarten voelen een beetje dun aan in vergelijking met de rest van het materiaal. Sleeves zijn hier wellicht aangewezen. Een mooie toets is dat de planeetfiches op een voetje gezet kunnen worden. Het geheel kijgt hierdoor meer het gevoel van een mechanisch planetarium, en de planeten zijn veel gemakkelijker terug te vinden. De handleiding is goed gestructureerd en mooi geillustreerd met duidelijke voorbeelden. Achteraan zijn 2 artikels te lezen over het zonnestelsel en de zoektocht naar buitenaards leven, een mooie bonus die geïnteresseerden zeker zullen weten te waarderen.


In het begin van het spel wordt de materie (4 types van verschillende zeldzaamheid) random verdeeld over de banen in het zonnestelsel. Elke speler krijgt een bordje met kwadranten voor elke planeet, 8 markeersteentjes en 5 evolutiekaarten van variabele moeilijkheid. Een speelbeurt is eenvoudig. Beweeg eerst een materiefiche of een planeet 1 vakje volgens de klok, waarbij eventueel van baan gewisseld kan worden. Komt een materiefiche in contact met een planeet, dan mag de speler de fiche op zijn bordje leggen in het kwadrant van de planeet. Vervolgens mag een evolutiekaart gespeeld worden als de voorwaarden hiervoor zijn voldaan. Dit kan een combinatie zijn van bepaalde materietypes, type planeet, status of baan van de planeet. Dit levert enerzijds punten op, en anderzijds wordt de kaart aangelegd bij de planeet waarop ze gespeeld is. Dit kan dan weer de status van de planeet (levensvatbaar of dodelijk) beinvloeden. Op deze kaart komt ook een markeersteen te liggen van de speler, en de gespeelde materiefiches worden aangelegd op een apart evolutiespoor. Daarna trekt de speler een nieuwe kaart en is de volgende speler aan de beurt.


Wanneer het evolutiespoor vol is, is de laatste ronde aangebroken. Alle spelers krijgen dan nog 1 beurt waarin ze speciale evolutiekaarten kunnen spelen die enkel in deze fase toegelaten zijn. Deze vereisen onder meer dat de planeet waarop ze gespeeld worden een markeersteen van de speler bevat. Wie hierna de meeste punten heeft wint het spel.

Planetarium is een spel dat eenvoudig uit te leggen is en heel vlot speelt. In het begin zal er vlot gescoord worden, maar naarmate het aanbod van materie verkleint, zal de strijd hierom wat bitsiger worden. Gelukkig zijn er bijkomende bewegingsregels die hier op inspelen. Het is ook niet onbelangrijk om de evolutie van de planeten in het oog te houden. Je hebt maar 1 kans om je finale evolutiekaarten te spelen, dus het is zaak om op tijd de juiste situatie voor te bereiden om te scoren. Wanneer meerdere spelers dezelfde planeet in verschillende richtingen trachten te sturen kan dit dus wel eens tot conflicten leiden. Fixeer je daarom niet op 1 doel, maar houdt alternatieven achter de hand.

Wie een vlot familiespel zoekt of eens graag een astronomisch spel op tafel legt, zal zich Planetarium zeker niet beklagen. Het ziet er goed uit, is snel uitgelegd en speelt lekker weg. Wat mij betreft een aanrader.

Dit spel werd geschonken door Game Salute / Starling Games en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1-4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 45 min

Reacties

Populaire posts