Dicium


Zoals de titel al misschien doet vermoeden is Dicium een dobbelspel. Maar niet zomaar een dobbelspel, het zijn er namelijk 4 in 1! Je kan kiezen uit Crazy Cup (een racespel), Dungeon (een coöperatieve schattenjacht), Civilization (verover en bouw) en Shogun (een conflictspel).

Elk spel heeft een eigen bord, spelersborden en bijkomend materiaal dat soms hergebruikt wordt. Het basisprincipe is telkens hetzelfde: je werpt 3 tot 5 gekleurde en genummerde dobbelstenen en met het resultaat mag je pokergewijs een combinatie samenstellen die een bepaalde actie toelaat. Je mag bovendien één maal herdobbelen en tot 2 dobbelstenen bewaren voor de volgende beurt. De acties zijn uiteraard uniek per spel en specifieke extra regels zorgen voor wat meer diepgang. Zo kan je bij het racespel binnenwegen nemen of 'cheat'-kaarten spelen, en in de dungeon vecht je tegen monsters en gooien gebeurteniskaarten roet in het eten.


Het idee van meerdere spellen in een doos is niet nieuw, maar meerdere spellen rond hetzelfde mechanisme kom je niet vaak tegen. Toch is de maker erin geslaagd om vier verschillende spellen te creëren die een eigen sfeer uitstralen en een totaal andere beleving meebrengen. Het niveau blijft luchtig, maar de interactie zorgt voor veel ambiance. Ik ben er zeker van dat minstens 1 spel je zal aanspreken.

Dit spel werd geschonken door Geek Attitude Games en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30-60 minuten 

Reacties

Populaire posts