Senators


 Corruptie is van alle tijden, zo ook in het oude Rome. In dit spel moet je namelijk zoveel mogelijk senatoren trachten om te kopen. Het geld daarvoor bekom je door goederen te veilen of te verkopen, en andere spelers af te persen. Je kan ook publieke figuren inhuren om je acties te versterken, of je net te beschermen tegen negatieve gebeurtenissen. Om dit spel te winnen moet je dus alert zijn en een beetje meedogenloos...

Omdat geld zo belangrijk is, wordt het achter een scherm bewaard. Tijdens je beurt kan je één van drie acties doen. Je kan een veiling houden van de 4 grondstof- en figuurkaarten die momenteel open liggen. De andere spelers brengen nu een bod uit op één of meerdere kaarten, en nadien beslis jij of je de kaart aan hen verkoopt of zelf het bedrag ophoest. Tactisch detail: kaarten zonder bod krijg je gratis! Gekochte kaarten komen open voor je scherm te liggen. Actie 2 is het afpersen van je medespelers. Je kan dan een bod doen op een open kaart, en de eigenaar beslist of hij je de kaart verkoopt, of dat hij je het bedrag betaalt om de kaart te houden. De kaart komt daarna wel op je hand zodat ze veilig is. De laatste actie is het verkopen van grondstofkaarten, waarbij de opbrengst afhangt van de kaartwaarde en combinatie. Hierna mag je ook senatoren omkopen.

Elke beurt wordt ook een gebeurteniskaart gedraaid. Meestal is dit geen goed nieuws en verlies je geld of kaarten, maar je kan jezelf beschermen door de juiste publieke figuren in te huren. Na de 4e oorlogskaart eindigt het spel en worden de senatoren geteld.

Senators is een vlot biedspel met veel interactie. Je moet tegen een stootje kunnen en er niet vies van zijn om zelf een stootje uit te delen. Inschatten hoeveel geld iedereen heeft en welke kaarten waardevol zijn, en wanneer te verkopen is een belangrijk element. Een mogelijk minpuntje is dat de gebeurteniskaarten niet  'geprepareerd' worden. Als je pech hebt, kan het spel dus al na 4 of 5 beurten afgelopen zijn. Maar dan begin je gewoon opnieuw, toch?

Dit spel werd geschonken door Indie Boards & Cards en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 3 – 5
Speelduur: 30 – 45 min
Leeftijd: vanaf 14 jaar


Reacties

Populaire posts