Magnastorm


Welkom op de planeet Magnastorm, waar een permanente superstorm alle exploratie en onderzoek bemoeilijkt. Toch zal je je scoutvoertuig door deze gevaarlijke omgeving moeten loodsen om labo's op te richten zodat je de gevonden artefacten kan bestuderen en opdrachten vervullen. Zet daarnaast je bemanning optimaal in om bonussen te scoren en geld te verdienen, en vergeet ook niet om de verschillende commandanten te beinvloeden. Al deze acties leveren reputatiepunten op die nodig zijn om het spel te winnen.

Het bord van Magnastorm bestaat uit 6 sectoren, waarvan steeds 3 aaneengesloten sectoren gehuld zijn in de superstorm. Dit word gemarkeerd door een schijf in het midden, die na elke ronde roteert. Omdat in de stormgebieden geen acties mogelijk zijn, zal je dus steeds moeten trachten de storm voor te blijven. Naast het spelbord is er nog een researchbord met progressiesporen per thema en met 4 opdrachten, en een personeelsrooster waarop alle bemanningsleden (inclusief neutrale) geplaatst worden.

Tijdens je beurt mag je 1 actie doen, te kiezen uit een drietal opties. Ten eerste kan je een commandant overtuigen. Dit levert reputatiepunten op en meestal een bonus. Ten tweede kan je een bemanningslid gebruiken om geld te verdienen. Dit doe je door hem te verplaatsen naar de onderste helft van het rooster, waarbij de positie het bedrag en een eventuele bonus bepaalt. De laatste actie verloopt eveneens via het personeelsrooster, maar nu mag je je scout verplaatsen naar een vak in het gebied waar hij zich bevindt, of naar een vak in een aangrenzend gebied. Later zal je ook kunnen teleporteren, maar dan moet er eerst een transmissiestation gebouwd zijn. De scout kan nu een labo uitzetten, en afhankelijk van de locatie stijg je op een bepaald spoor op het reasearch bord. Hierdoor kan je opdrachten vervullen die ook weer reputatiepunten opleveren.

Wanneer alle bemanningsleden zijn ingezet, is er nog een administratief luik. Eerst is er een inkomstenfase voor je labo's, daarna wordt een meerderheisbonus toegekend per sector. Vervolgens worden de researchcommandanten toegewezen (reputatiepunten!). Daarna wordt de beurtvolgorde aangepast, schuift het personeelsrooster in de huidige stand terug naar boven en draait de storm door. Het spel eindigt na 4 rondes, of wanneer iemand een bepaald aantal reputatiepunten heeft behaald.

Magnastorm ziet er complex uit, maar dat valt best mee. Er zijn verschillende manieren om punten te scoren, maar je zal moeten combineren om te winnen. Interactie is ook aanwezig, waarbij de strijd om de commandanten het felst zal zijn. Gaandeweg zal je de tactische mogelijkheden ontdekken; de finesse zit hem vooral in het optimaal gebruik van de bonussen en de timing van de acties.
Iets meer dan een familiespel, maar net geen expertenspel. Als dat is wat je zoekt, ben je meer dan welkom op planeet Magnastorm.

Dit spel werd geschonken door Feuerland Spiele en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 70 - 100 min
Leeftijd: vanaf 12 jaar


Reacties

Populaire posts