Vejen

Groot was mijn verbazing toen er een mail in het postvak IN kwam van Spielefaible met de melding 'Vejen is onderweg naar jullie'. Tijdens Spiel 2018 was dit spel nog niet helemaal klaar, maar ondertussen is het spel al te verkrijgen, en heeft Spielefaible nog aan ons gedacht. 8-)


In Vejen verplaatsen de spelers zich naar de late middeleeuwen en nemen de rol op zich van handelaar. Op de vele wegen die de dorpen in Denemarken en Duitsland verbinden, moeten spelers handelshuizen opzetten, hun ossenkar verbeteren, goederen kopen, lange afstanden afleggen en goederen doorverkopen.


Het spel heeft zowel een Deense als een Duitse munteenheid van weleer, en die kan op elk moment veranderen. Een spel duurt twaalf ronden, en elke ronde is verdeeld in vier fasen: een evenementfase, een inkomensfase, een actiefase, een eindrondefase en tot slot een evaluatiefase. Deze laatste fase vindt enkel plaats na ronde 12.  Aan het begin van een evenementfase wordt een nieuwe gebeurtenistegel onthuld. Een evenement bestaat uit twee delen, waarvan één deel de biedprijs wijzigt en het andere deel gebeurtenissen heeft die de interactie tussen de spelers veranderen, zoals de beweging op het speelbord beperken of iets dergelijks.Tijdens de inkomensfase ontvangt elke speler middelen van de handelshuizen die ze hebben gebouwd. De hoofdfase is de actiefase, waarin spelers grondstoffen kunnen kopen, gebouwen kunnen bouwen, over het speelbord kunnen reizen en op andere plaatsen grondstoffen kunnen verkopen. Je moet altijd de prijs nauwlettend in de gaten houden om zo winstgevend mogelijk te verkopen. Accepteer enkel opdrachten om meer winst te behalen. Alleen degenen die hun handelsnetwerk uitbreiden en hun ossenkar ontwikkelen, kunnen uiteindelijk winnen.

Dit spel werd geschonken door Spielefaible en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 1 - 2 uur

Reacties

Populaire posts