Bastille


Het is enkele dagen voor 14 juli 1789. De Franse revolutie is op til, de laatste voorbereidingen worden getroffen. Zet je invloed in om fondsen te werven, volgers te recruteren, ze te bewapenen en geheime missies te plannen. De speler die de meest coherente actiegroep op de been brengt wint het spel en mag de bestorming van de Bastille leiden.

Bastille is een combinatie van bieden en worker placement. Het bord toont 7 Parijse locaties met beperkte plaatsen die elk specifieke acties bieden, gaande van geld ophalen, opstandelingen aanwerven, ronselaars uitsturen en de Bastille verkennen tot missiekaarten kiezen en enkele ondersteunende acties. Om beurt zetten de spelers hier een invloedfiche in (waarde 1 tot 4). Wanneer alle fiches zijn ingezet worden de gebieden geêvalueerd volgens invloed, waarbij de eerste speler die een actie uitvoert een bonus krijgt.
Na 4 rondes is er een tussentijdse waardering waar punten gescoord worden voor je karaktereigenschappen en je positie in de Bastille, waar je ook wapens kan bemachtigen. Bovendien maak je kans op een bonus als je genoeg ronselaars hebt ingezet. Na nog 4 rondes is er de eindwaardering met enkele bijkomende stappen. Hier is vooral de samenstelling van je troep belangrijk, alsook de missiekaarten. Let ook op je bewapening om strafpunten te vermijden. Wie dan de meeste punten heeft, is de winnaar.

Bastille is een vlot familiespel zoals we dat van Queen Games gewoon zijn. Het spelverloop is duidelijk, het bord is informatief en de presentatie is uitstekend. Er zijn volop scoremogelijkheden, dus kan je verschillende paden naar de overwinning bewandelen. Anderzijds wordt het hierdoor wel moeilijker om te zien wie op kop staat, maar dat maakt het dan weer spannender. Kortom, ben je op zoek naar een uurtje degelijk vertier, doe dan mee met het verzet in de aanloop naar de Bastille. Le jour de gloire est arrivé!

Dit spel werd geschonken door Queen Games en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 3 - 4
Speelduur: 60 min
Leeftijd: vanaf 10 jaar


Reacties

Populaire posts