Lindisfarne


Volgens historici was Lindisfarne de eerste stad die melding maakte van een overval door Vikingen (in het jaar 793). Dat was dan ook het startschot van de terreur die de Noormannen eeuwen lang zouden zaaien. In dit setcollectiespel met dobbelstenen ben je een jarl (hoofdman) die met zijn Vikingclan de Europese kusten onveilig zal maken om als eerste de rijkste steden te plunderen en zo de meest waardevolle combinatie van schatten buit te maken.


Het spel voorziet 3 borden die elk een bepaalde zone van Europa voorstellen. Per bord worden 2 locaties opengelegd die je in deze expeditie kan overvallen. Elke speler begint met 6 vikingfiches. In je beurt mag je evenveel dobbelstenen als ongebruikte fiches werpen. Daarna zet je 1 of meer fiches in op 1 bord, op de locatie van een dobbelsteen. Dit gaat verder tot al je fiches zijn ingezet, maar je kan ook voortijdig passen. Je krijgt dan een runetoken per ongebruikte fiche. Zo'n token kan later gebruikt worden om het resultaat van een dobbelsteen te wijzigen. De eerste die past wordt trouwens de nieuwe startspeler. Als iedereen gepast heeft, worden de zones gevalideerd. Wie daar de hoogste waarde heeft, mag als eerste een locatiekaart kiezen, of een opdrachtkaart. De berekening hangt af van de zone: hoogste waarde van alle fiches, langste aaneengesloten rij van fiches, of hoogste stapel fiches. Belangrijk detail: wie als eerste in een zone heeft ingezet, heeft voordeel bij gelijkstand. Na 6 expedities eindigt het spel en wordt je opbrengst gewaardeerd. Dit omvat 4 categorie├źn: de locaties zelf, volbrachte opdrachten (=bepaalde locaties), meeste locaties per land en locatiekaarten die samen een fresco vormen. De winnaar wordt door Odin beloond met een drinkhoorn goddelijke mede.


Lindisfarne lijkt een klein spel, maar heeft toch heel wat te bieden. Je zit weliswaar met een geluksfactor, maar door de runen kan je toch wat bijsturen. De diverse scoremogelijkheden leiden tot verschillende tactieken, en afhankelijk hoe de kaarten komen kan het er soms warm aan toegaan. Ook de aparte validaties van de zones zorgen voor een extra niveau. Eindconclusie: zeker de moeite waard om eens te proberen!

Dit spel werd geschonken door Runes Editions en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 45 min
Leeftijd: vanaf 10 jaar


Reacties

Populaire posts