Blackout Hong Kong


Hong Kong, een bloeiende havenstad met een bruisend uitgaansleven. Tot op zekere nacht alle elektriciteit uitvalt en de stad in het duister gehuld wordt. Sabotage? Een aanslag? Een computervirus? Niemand die het weet. Wat wel zeker is, is dat de chaos toeslaat. Mensen panikeren of gaan plunderen, om maar te zwijgen van de vele slachtoffers ten gevolge van deze abrupte stroomuitval. Jij bent de leider van een interventieteam dat ervoor moet zorgen dat de orde weerkeert door controleposten in te richten en hulpmissies uit te voeren. Zal je hierin slagen? De nacht zal het leren.

Het bord van Blackout toont de verduisterde stad Hong Kong, opgedeeld in wijken begrensd door controlepunten. Er is ook prominent een rondel aanwezig, die door alle spelers gebruikt wordt om hun grondstoffen te beheren. Het spelersbord bevat een zone voor objectieven, een hospitaalzijde, een zone om teams samen te stellen, al dan niet vrijgespeelde bonusacties en heel wat info over het faseverloop. Verder beschikt elke speler over dezelfde set kaarten, die je teamleden voorstelt. Dit omvat gewone vrijwilligers, maar ook enkele specialisten met bijzondere eigenschappen.


In het begin van een ronde worden drie gekleurde dobbelstenen geworpen. Deze bepalen welke grondstoffen er deze beurt gemakkelijk beschikbaar zijn. Daarna mag elke speler bij zijn teams een kaart aanleggen. Deze kaarten bepalen je inkomen. Je kan hiermee objectieven vervullen om extra teamleden te werven of bonussen te scoren en/of een controlepost op te richten. In het laatste geval mag je ook één van je teams inzetten om een wijk te onderzoeken. Dit kan een bijkomende bonus opleveren, maar het nadeel is dat één teamlid naar het hospitaal moet. Gelukkig beschik je ook over een dokter, die als eigenschap mensen kan genezen. In de volgende fase mag je nieuwe objectieven kiezen, maar hoe meer keuze er is, hoe duurder ze zijn. Vervolgens verbruik je water en voedsel en mag je 1 objectief wegdoen. Dan wordt gekeken of een wijk volledig is omsloten door 1 of meer spelers. Deze mogen nu een wijkcentrum oprichten, waardoor er weer een bonusactie vrijkomt. Bovendien scoort iedereen punten volgens de aanwezige controleposten. Ten slotte vul je je hand aan (als je voldoet aan de voorwaarden) en mag je alle vrijgespeelde bonusacties 1 keer uitvoeren. Zo gaat het verder tot de trekstapel van objectieven leeg is. Dan wordt nog 1 ronde gespeeld en is er een eindtelling die een aantal elementen omvat (grondstoffen, bonustegels en kaartwaarde).

Blackout Hong Kong is moeilijk te klasseren. Het is geen deckbuilder, geen worker placement en ook geen puur meerderheidsspel. Het bevat wel allemaal herkenbare elementen die op een originele manier met elkaar verweven zijn. Daardoor nodigt het net uit tot spelen. Ook de presentatie doet zijn duit in het zakje, alhoewel je in het begin wel zoet zal zijn met het doorgronden van de symboliek. Maar dat is muggenzifterij, het spel op zich is dik in orde. Wie een iets zwaarder spel op het oog heeft, doet met Blackout dus een goede keuze. Het kan zelfs solo of in campagnemode gespeeld worden.

Dit spel werd geschonken door Eggert Spiele en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 1 - 4
Speelduur: 75 - 150 min
Leeftijd: vanaf 14 jaar


Reacties

Populaire posts