Sailblazer


Tijdens de 17e en 18e eeuw was de Verenigde Oostindische Compagnie een succesvolle onderneming dank zij de bloeiende handel met het Verre Oosten. In Sailblazer ben je een beginnend ondernemer die hier een graantje van wil meepikken. Ontdek nieuwe handelsroutes, bouw je schip verder uit, overwin piraten en misschien bemachtig je zelfs hun fabelachtige schat. Wie tijdens deze zeetochten het meeste prestige weet op te bouwen wint het spel.

Het speelveld begint met een centrale eilandtegel, waarrond andere tegels ontdekt kunnen worden. Elk eiland produceert 1 welbepaald artikel en heeft een markt voor alle andere artikelen. Je spelersbord stelt je schip voor met een ruim, kanonnen en plaats voor matrozen. Je begint met minimale capaciteiten, maar in de loop van het spel kan je vanalles vrijspelen zodat je vuurkracht, snelheid en visvermogen (ja, je bemanning moet ook eten) verbeteren.

Een beurt bestaat uit 2 fases: de bewegingsfase en de actiefase. Tijdens de beweging kan je door verkend gebied varen, of je kan op ontdekking gaan. Dit kan prestige en bonussen opleveren, maar je kan ook belaagd worden door piraten. Dit gevecht wordt beslecht met een dobbelsteenworp in combinatie met een aantal parameters. Win je, dan krijg je eveneens prestige en misschien verover je zelfs hun buit. Tijdens de actiefase kan je handelen, je schip opkalefateren, vissen of in de haven werken voor geld. Daarnaast zijn er nog verschillende soorten kaarten die het spel nog wat meer kleur en scoremogelijkheden geven.


Wanneer één van de drie hoofdeilanden ontdekt wordt (pirateneiland, schatteneiland of Bonanza eiland), is de laatste ronde aangebroken. Elk van deze eilanden heeft een aparte bonusconditie, dus wees voorbereid! Na deze ronde wordt de eindscore geteld die meerdere onderdelen omvat.

Sailblazer is een mooi uitgevoerd handels- en actiespel. Het voelt heel Europees aan en staat garant voor een uurtje vlot vertier. De balans tussen geluk en inzicht zit goed, de mogelijkheden zijn gevarieerd. Enkel de spelerinteractie is beperkt, maar daar zullen altijd voor- en tegenstanders van zijn. Zie je het zitten om de zilte zeelucht op te snuiven woeste piraten te trotseren, scheep dan in en zet koers naar het Verre Oosten.

Dit spel werd geschonken door Korea Boardgames en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 60 min
Leeftijd: vanaf 10 jaar


Reacties

Populaire posts